Castel (C's) proposa aixecar una xarxa de plantes de biomassa

El cap de llista es compromet a "prioritzar" increments de plantilles als Bombers i a millorar els parcs

Jean Castel s'ha reunit aquest dimecres amb el director del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), Denis Boglio. Aprofitant aquesta trobada, el cap de llista de C's ha volgut centrar-se a explicar quines propostes defensen en gestió de boscos i prevenció d'incendis a les comarques gironines.

D'entrada, Castel ha assegurat que l'aposta de Ciutadans passa "per deixar de veure el bosc com un risc i convertir-lo en oportunitat". El candidat ha recordat que el sotabosc encara arrossega els efectes del temporal del 2010 i ha proposat, partint d'un estudi del CTFC, aixecar una xarxa de plantes de biomassa arreu del territori.

Com a màxim, les diferents calderes estarien separades entre elles per un radi de 25 quilòmetres. Per construir-les, Castel ha dit que es comptaria amb l'ajuda de fons europeus (els Feder), i que el percentatge d'inversió restant es podria recuperar amb l'activitat de les plantes. "Tractarien estella, generarien energia i ens permetrien autogestionar-nos; les calderes tindrien retorn per al territori i, a més, també suposarien la creació de llocs de treball, entre d'altres a través de plans d'autoocupació", ha precisat el cap de llista.

El número 1 de C's ha lamentat que no es destinin prou esforços a crear franges de protecció en cas d'incendi. "Des de la Generalitat i el Parlament, direm als ajuntaments que compleixin amb aquests perímetres de protecció", ha subratllat Castel. I aquí, el cap de llista ha carregat contra l'Ajuntament de Girona pel foc que aquest estiu va afectar la zona de les Pedreres i Torre Gironella. "Si s'haguessin fet els deures, la situació hauria estat una altra i no hi hauria hagut cases cremades", ha dit Castel.

Més Bombers

El candidat de C's per Girona també ha fet referència a la situació del cos de Bombers. Ha assegurat que s'han "malmenat recursos públics" que es podrien haver destinat a cobrir les seves necessitats, i s'ha compromès a "prioritzar" la convocatòria de noves places i a arreglar els problemes de "degoters i estructures que cauen" en parcs com els de Figueres o Girona.

"És tracta, en el fons, de voluntat política; és una evidència que cal tenir la sensibilitat oportuna des del Parlament, i prioritzar àmbits com el de la seguretat", ha explicat Castel. "I quan parlem de seguretat, els Bombers i les Associacions de Defensa Forestal la representen; és molt trist que arribin a un foc i que no tinguin recursos suficients per apagar-lo", ha conclòs.