Netegen els residus acumulats al riu Fluvià al seu pas per Olot per evitar inundacions

Els treballs han costat 15.000 euros i s'han concentrat al llarg de sis quilòmetres

A finals d'aquest mes finalitzaran els treballs de neteja del riu Fluvià al seu pas per Olot. Van començar el mes de juliol amb un cost de 15.000 euros. L'Ajuntament del municipi ha volgut així millorar l'estat del riu tot retirant la vegetació i els residus urbans que s'acumulen al llarg de 6 quilòmetres de recorregut.

L'objectiu final és evitar possibles inundacions en cas de fortes pluges. Els residus forestals s'aprofitaran per fer biomassa. El consistori també estudia altres actuacions per millorar l'entorn, com ara la plantació d'arbres autòctons.

Quatre persones han treballat diàriament a la campanya de neteja del riu Fluvià per a la qual l'Ajuntament d'Olot ha contractat empreses forestals especialitzades. Els treballs compten amb una partida de 15.000 euros que s'ha assumit íntegrament amb fons propis donat que l'Agència Catalana de l'Aigua ha deixat de finançar el programa de conservació i millora de lleres.

Els treballs van començar el mes de juliol a la zona de l'àrea del Tossols i van continuar aigües avall fins a completar els 6 quilòmetres de riu que transcorren fins a les Tries. A dia d'avui, ja s'ha pràcticament enllestit tota l'operació programada, excepte la que afecta el tram comprès entre el Pont de Ferro i el Pont de Colom que en aquests moments s'està acabant d'executar.

La campanya respon a la voluntat de l'Ajuntament d'Olot de continuar millorant l'estat del riu Fluvià al seu pas per la ciutat i prevenir possibles inundacions. Els treballs han consistit en la retirada d'arbres caiguts i els residus urbans localitzats, a més de destapar els passos d'aigua.

Els residus forestals dels treballs s'aprofitaran com a biomassa i seran finalment combustible energètic. El regidor de Medi Ambient d'Olot, Josep Guix, ha explicat avui que "les altes temperatures d'aquest estiu i la possibilitat que, amb la tardor, arribin fortes pluges ens ha fet precipitar aquesta neteja del riu Fluvià que havíem previst per més endavant". Guix ha remarcat que "la millora del Fluvià és una de les prioritats que ens hem marcat aquest mandat i que estem estudiant en el Pla de Govern que estem desenvolupant".

D'altra banda, l'Ajuntament també està estudiant la possibilitat de realitzar petites actuacions de millora ecològica del bosc de ribera complementàries a les mesures de prevenció aplicades com, per exemple, la plantació d'espècies arbòries autòctones.