Els caçadors alerten que la superpoblació de tudons afecta conreus del Baix Empordà

Han hagut de fer batudes específiques a cultius de gira-sols de Pals

Aquest estiu, la proliferació de tudons - el tipus de colom més gran que hi ha a la península Ibèrica- ha provocat problemes als conreus de gira-sols, blat, ordi i civada d'algunes zones del Baix Empordà.

Des de la Federació de Caça de les comarques gironines, el seu vicepresident, Jaume Vilarrasa, ha explicat que aquestes aus s'estan convertint en una plaga, sobretot en zones de cultius de gira-sols de Pals, on han hagut de fer batudes específiques i col·locar aparells que simulen el tret d'una escopeta per foragitar-les. "És un tipus d'ocell que s'ha anat concentrant al Pla de l'Estany, l'Alt Empordà, el Baix Empordà i el Gironès; on hi ha més conreus de gramínies", ha explicat el vicepresident.

Ara fa un any, els caçadors ja alertaven que els tudons podien convertir-se en una plaga en determinades zones de les comarques gironines.

Aquest estiu, aquesta espècie d'au que són el tipus de colom més gran que habita a la península ibèrica, ha fet estralls als conreus de Pals. "Abans estaven molt estesos arreu del territori però ara s'han concentrat al Pla de l'Estany, l'Alt Empordà, el Baix Empordà i el Gironès, les zones on hi ha més cultius", assenyala Vilarrasa.


Es tracta d'un ocell que s'alimenta de blat, ordi, civada o diverses gramínies com els gira-sols i acostuma a criar a partir del mes de juliol, quan les llavors ja estan a punt per collir. "En conreus dins del municpi de Pals hem hagut de fer batudes específiques i posar aparells que simulen el tret d'una escopeta per espantar els animals", explica el vicepresident de la Federació de Caça de les comarques gironines. No obstant això, cada cop més, les aus s'habituen a aquests sorolls i acaben menjant al costat dels aparells. En concret, a les comarques gironines des de mitjans d'agost s'ha portat a terme la mitja veda, que és el període hàbil per caçar tudons, coloms roquers o garses.