'Ni els nens ni els mestres s'adonen que estem en barracons'

El Bosc de la Pabordia de Girona és una de les dinou escoles gironines que està completament amb mòduls prefabricats

Eren les nou en punt quan el conserge de l'escola El Bosc de la Pabordia de Girona, situada a la zona sud de la ciutat, obria les porte i els alumnes entraven a corre-cuita a les aules. Aquest és el novè curs de l'escola, que va començar amb només 60 alumnes de P-3 , P-4 i P-5 (aquests dos cursos en una sola aula). Any rere any, l'escola ha hagut d'anar creixent i incorporant nous mòduls prefabricats per anar acollint nous estudiants. Aquest any és el primer que tots els cursos estan complets amb dues línies cadascun i l'escola supera els 460 alumnes.

Aquest és una de les dinou escoles de la demarcació de Girona que estan completament en barracons. De fet, Girona és el territori de Catalunya on no hi ha més barracons, amb 310 mòduls repartits en 112 centres. El 25% de les escoles o instituts de la demarcació tenen almenys un barracó. 

Pel que fa al Bosch de la Pabordia, el Departament d'Ensenyament encara no té fet el projecte d'escola nova però sí té una parcel·la reservada a tocar del pavelló de Palau per fer el centre. "Nosaltres estem molt bé aquí, no tenim ganes de marxar", reconeix la directora, Anna Nadal. Els anys anteriors han estat més complicats per a l'escola, que cada estiu havia de patir obres per incorporar nous mòduls (alguns venien d'altres escoles que ja no els necessitaven) i condicionar espais. En canvi, ara ja tenen tot el recinte a punt i complet i no han de fer més millores.

"Al principi era cansat perquè cada any teníem mòduls nous i calia condicionar-ho tot però ara que tenim tot el que toca estem molt bé, al costat del bosc i en un entorn natural tot i ser al centre de Girona", manifesta la directora. Segons argumenta, estudiar en barracons no genera cap perjudici ni per a alumnes ni per a professorat ja que estan ben climatitzats (tenen calefacció i aire condicionat) i són confortables. "Ni els alumnes ni els professors s'adonen que estem en barracons", subratlla. L'escola, a més, té un hort i animals que cuiden els alumnes. 

Inici de curs sense incidències

El director dels serveis territorials d'Ensenyament, Albert Bayot, ha explicat que el curs ha començat sense incidències i que cap dels 24 inspectors que treballen a les comarques gironines ha comunicat cap incidència.

Pel que fa a l'aulari, hi ha quatre instituts (el Brugulat de Banyoles i els IES de Sils, Santa Coloma de Farners i Vilablareix) on ha calgut preveure un pla alternatiu per repartir els espais per començar les classes perquè falten instal·lar alguns mòduls prefabricats. Això fa que en els propers dies s'hagin de compaginar els treballs amb les classes però, tot i així, el curs ha començat amb normalitat en aquests instituts. La previsió és que les obres de millora acabin entre finals d'aquesta setmana i la setmana que ve. 

Bayot també ha reconegut que s'han fet nomenaments a última hora -n'hi va haver dijous i algun també aquest dilluns- però assegura que són per a "places molt específiques", per cobrir baixes comunicades tot just dijous o també per alguna renúncia que va arribar al departament la setmana passada. "Hem de tenir en compte que treballem amb un gruix de més de 9.000 docents i es poden donar alguns casos puntuals com aquests", ha defensat.