Ustec-Stes diu que el professorat està sobreexplotat

El sindicat assegura que calen 916 mestres més a Girona per estar al nivell del 2009

El sindicat Ustec-Stes ha valorat aquest matí l'inici del curs escolar i ha carregat contra el Departament d'Ensenyament per algunes mesures. Per una banda, ha criticat que s'hagin fet més de 600 nomenaments tot just dijous passat. "Són mestres que avui arriben als centres amb les mans a les butxaques, sense saber què els toca ni amb qui treballaran", ha destacat el portaveu del sindicat, Xavier Díez. Segons apunta, el departament els ha nomenat a darrera hora per "estalviar-se uns miserables euros". 

Segons el sindicat, aquests nomenaments s'haurien d'haver fet a principis de la setmana passada per donar temps al professorat de situar-se i saber quines tasques hauria d'assumir. D'aquesta manera, però, el departament els hauria hagut de fer contracte abans i, per tant, pagar-los uns dies de més. "Si fan els nomenaments dijous no els comencen a pagar fins aquest dilluns, tot per estalviar-se uns miserables euros", ha criticat. Díez també ha negat que aquests nomenaments siguin per baixes de darrera hora -com ha apuntat la consellera, Irene Rigau- i assegura que molts casos són maternitats que ja estaven programades i de les quals el departament en tenia constància. 

El sindicat també ha assenyalat que molts dels nomenaments són per a mitges jornades o per a terços de jornada. Segons sostenen, sis de cada deu nomenaments són inferiors a jornada sencera. 

D'altra banda, el sindicat també critica el decret de direccions -que permet als directors retenir o reclamar mestres i professors concrets- perquè considera que és "pervers" i genera "tensions" en alguns claustres. "Si hi ha una intervenció tan clara de la direcció hi ha una pèrdua de pluralitat als claustres", ha criticat Díez. Segons el sindicat, tres de cada quatre docents han estat prosats per les direccions. 

Calen més professors

El portaveu del sindicat ha posat de relleu que, tot i que el nombre d'alumnes va en augment, les plantilles docents es mantenen pràcticament intactes. Segons dades d'Ustec-Stes, el 2009 hi havia 108.214 alumnes i 8.293 professors. En canvi, sis anys més tard, el nombre d'alumnes ha pujat fins als 12.313 (12.099 més) i només hi ha disset dotacions de professorat més. 

Per això, Díez ha afirmat que calen 916 mestres i professors més per "estar tan malament" com el 2009. "Així que de brots verds res", ha subratllat. A més, el sindicat assegura que el professorat està "sobreexplotat" perquè han de fer més hores de classe a la setmana i, per contra, perden temps de coordinació amb la resta del claustre o temps per dedicar-lo a la correcció d'exàmens o preparació de classes. 

El sindicat també critica que les baixes no es cobreixen des del primer dia. Segons apunta, cada centre ha perdut unes 570 hores de classe de mitjana al llarg del curs passat per aquest motiu. "Aquest és un dels problemes que més irrita el professorat i que genera més sobreesforç, a més és un frau per a les famílies perquè els alumnes no reben l'atenció que deurien", ha manifestat.
Afegeix