El nou Centre de Fauna dels Aiguamolls podria entrar en funcionament el 1016

La IAEDEN ha activat una aplicació de captació de donatius per garantir els dos llocs de feina

El Centre de Fauna dels Aiguamolls de l'Empordà, que l'any 2013 va estar a un pas de tancar després que la Generalitat presentés un ERO dels seus tres treballadors, estrenarà nou emplaçament l'any vinent. Maria Pifarré, veterinària del centre, explica que les negociacions amb la Generalitat van per bon camí i que les obres podrien començar en breu.

Tot i que no ha especificat on es construirà, sí que ha avançat que serà a tocar del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, el que descarta que les comarques gironines es quedin sense un centre de recuperació de fauna.

La IAEDEN, que paga el sou de la veterinària i la meitat del rehabilitador, busca finançament per mantenir els dos llocs de feina. Malgrat que el nou centre sembla que per fi serà una realitat i que es podrà substituir l'actual, situat al mateix Parc Natural dels Aiguamolls i totalment obsolet, la seva viabilitat futura encara està en entredit perquè la IAEDEN, que paga el sou íntegre de la veterinària del centre i la meitat del sou del rehabilitador, busca finançament per poder mantenir els dos llocs de feina. Si no fructifiquen les converses que mantenen els ecologistes amb una entitat privada, alerten que es podrien veure obligats a "prendre mesures dràstiques". Per evitar-ho, paral·lelament, també han activat una aplicació de captació de donatius.

El Centre de Fauna dels Aiguamolls funciona amb un model de gestió mixt amb la participació de la Generalitat, que paga el sou del coordinador i el material de funcionament, la Diputació de Girona, que es fa càrrec de la meitat del sou del rehabilitador, i la pròpia IAEDEN. Els ecologistes lamenten que davant les estretors financeres que han de patir per mantenir obert el centre, la Diputació de Girona vol condicionar la carretera GIV-6103 que passa íntegrament pel Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, pel bell mig de la reserva integral. Una obra que, més enllà de l'impacte ambiental negatiu que suposarà, té un cost de 3 milions d'euros, és a dir, 30 anys del pressupost del Centre de Fauna. És per això, que han demanat a la Diputació de Girona que no condicioni aquesta carretera i aporti part d'aquest pressupost al propi Centre de Fauna.

Pel que fa a la ubicació del nou centre, la IAEDEN vol esperar a que s'iniciïn les obres per anunciar l'emplaçament definitiu. Amb tot, sembla segur que es construirà a prop del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, el que descarta, com en el seu moment va semblar, que les comarques gironines es quedarien sense un centre de recuperació de fauna tot i que l'actual, rep anualment uns 1.000 animals de mitjana.

L'anunci de l'obertura del nou centre s'ha fet coincidir amb l'alliberament aquest dimecres al vespre de dos xots conjuntament amb la mainada del casal d'estiu de Sant Martí Vell (Gironès). Durant l'alliberament també s'ha explicat com s'ha afrontat des del Centre de Fauna l'episodi de botulisme aviar detectat fa dues setmanes i que es va cobrar la vida d'una cinquantena d'aus, majoritàriament collverds. En pocs dies, van entrar 72 ocells al centre, dels quals 48 ja van arribar morts. De la resta se n'han pogut salvar 11 individus, dels quals 6 ja han estat alliberats i 5 resten ingressats al centre.