Les capitals de comarca gironines es coordinen per rebre refugiats sirians

Girona acull una primera reunió per establir mecanismes

Les capitals de comarca gironines s'han unit per coordinar esforços i poder oferir una acollida de qualitat als refugiats provinents de Síria -i d'altres conflictes internacionals- que s'espera que arribin a Catalunya en els propers mesos.

L'Ajuntament de Girona ha estat l'escenari de la primera reunió -més de caire polític- per establir una postura comuna a l'hora de gestionar l'acollida. Aquesta primera trobada ha servit per acordar, entre d'altres, presentar mocions arreu, instar l'estat espanyol perquè transfereixi els recursos europeus pertinents als ajuntaments per gestionar l'acollida i fer una aportació econòmica (sense concretar encara) al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

La Sala de Junta de Govern Local de l'Ajuntament de Girona ha acollit la trobada en la qual han assistit els regidors dels ajuntaments de Banyoles, la Bisbal d'Empordà, Figueres, Girona, Olot, Ripoll i Santa Coloma de Farners. (Puigcerdà, que ha excusat la seva assistència, també s'ha sumat a la iniciativa).

La voluntat de la trobada és treballar amb temps per establir un mecanisme coordinat a l'hora de gestionar l'acollida i també poder comptabilitzar de quins recursos compta cada capital de comarca. Entre els acords d'aquesta primera trobada, destaca l'acord dels municipis per demanar a l'estat espanyol que transfereixi als municipis els recursos europeus pertinents per tal de poder tenir major capacitat de gestió i oferir una acollida de qualitat.

A la reunió, els municipis també han acordat realitzar una aportació econòmica (encara per concretar) al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament per tal de col·laborar en l'assistència en les rutes de fugida i en el suport als municipis de la ruta.

En aquest sentit, s'ha proposat presentar als respectius Plens municipals la moció impulsada per l'Associació Catalana de Municipis (ACM), la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

El regidor de Serveis Socials de Girona, Eduard Berloso, ha explicat que l'objectiu és treballar en temps ja que s'espera que els refugiats arribin d'aquí a tres mesos. Per això, s'ha decidit crear un grup de treball format per tècnics dels diferents municipis per treballar en l'establiment de mecanismes comuns d'acollida i estada. "Cal saber què comporta l'acolliment, coordinar les aportacions ciutadanes i redactar un document per a totes les famílies que es mostrin voluntaris a fer acolliment perquè sàpiguen bé què han de fer", ha detallat.