Els pressupostos de l'Estat incorporen 500.000 euros per a la casa natal de Dalí

Millo assenyala que el pintor se sentia espanyol

Coincidint amb el 50è aniversari del 'Viatge triomfal' que Salvador Dalí va fer des de Ceret fins a Perpinyà, el portaveu del PP, Enric Millo, ha explicat que després de diverses gestions amb el govern espanyol, s'ha aconseguit introduir una esmena i incorporar una nova partida als pressupostos generals espanyols del 2016.

En concret, es preveu destinar 500.000 euros a la rehabilitació de la casa natal de Salvador Dalí situada a Figueres, a l'Alt Empordà.

Un projecte que s'arrossega des de fa anys i que fins ara no s'ha materialitzat. "Dalí va ser un geni universal que va estimar Catalunya i que, com nosaltres, també es sentia espanyol i defensava també la seva espanyolitat", ha recordat Millo.

El projecte va estar a punt de concretar-se el mes de febrer del 2008 quan l'Ajuntament de Figueres i el ministeri d'Habitatge, liderat en aquell moment per la socialista Carme Chacón, van signar un acord pel que l'Estat es feia càrrec dels tres milions d'euros que costaven les obres de remodelació i museïtzació d'aquest espai.

Un acord però que no va arribar a bon port ja que, tot i que les obres es van arribar a licitar, fins ara mai s'havia consignat cap partida ni finançament als pressupostos estatals. Durant molt temps, la idea va estar aturada per la crisi econòmica però ara fa un any, la comissió de cultura del Senat va visitar la casa natal de Salvador Dalí situada al carrer Monturiol i, posteriorment, l'Ajuntament de Figueres va donar a conèixer que estava estudiant amb el Ministeri de Cultura fórmules de finançament publico-privades per tirar endavant aquest projecte que ja s'ha convertit en una antiga reivindicació de la ciutat.

Des del ministeri, la intenció era finançar el projecte a través de la línia d'ajuts de l'1% cultural però, des d'un principi, l'alcaldessa de la capital de l'Alt Empordà ja ha deixat clar que l'estratègia municipal passa per buscar finançament més enllà de l'àmbit públic, incentivant complicitats amb empreses i el sector turístic de la comarca. "Ha arribat el moment d'arrencar d'una vegada per totes el projecte amb un full de ruta clar", va reblar el passat mes de març.

Finalment, aquest dijous el portaveu del PP, Enric Millo, ha aprofitat la presentació de la candidatura de la formació a les comarques gironines de cara el 27S i la celebració del 50è aniversari del 'Viatge triomfal' de Dalí entre Ceret i Perpinyà per donar a conèixer que el govern estatal ha incorporat una nova partida de mig milió d'euros per rehabilitar la casa del geni empordanès. Un petit pas per poder museïtzar i obrir al públic aquest espai tan emblemàtic. En principi, la partida s'ha introduït com a esmena però des de la formació asseguren que s'aprovarà.

"Precisament mitjançant les gestions que hem fet amb el govern de Mariano Rajoy, hem aconseguit incorporar als pressupostos generals del 2016 una partida que fa molt de temps que es reclama", ha explicat Millo. En aquest sentit, el portaveu del PP ha recordat que el geni surrealista estimava Catalunya però també es sentia "espanyol i defensa l'espanyolitat". "Quan va morir va deixar tot el seu testament a l'Estat espanyol i, el llavors ministre de Cultura va decidir que el llegat pogués ser administrat per la Fundació Gala-Dalí i que permet que el patrimoni artístic i cultural del pintor estigui a Catalunya i que perdríem si algú ens tragués d'Espanya", ha comentat. "Aquest dijous, en la celebració del seu segon naixement nosaltres volem subratllar que a la casa del seu primer naixement invertirem 500.000 euros per fer més notòria i visible la seva obra", ha conclòs.

En principi, el projecte té previst museïtzar la casa natal del pintor, conservant algunes parts originals de l'immoble. L'espai, que explicarà l'entorn de Dalí també vol ajudar a que els interessants redescobreixin la Figueres modernista.