Es manté l'Alerta del Inuncat per la previsió de pluges intenses aquesta tarda

La comarca de la Selva és la que presenta més risc

Protecció Civil de la Generalitat manté l’Alerta del Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT davant la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de fortes pluges durant el dia d’avui al centre i a la meitat est de Catalunya, al litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona.
 
A la zona afectada, les pluges podran superar el llindar d’intensitat de 20 l/m2 en 30 minuts. Es preveu que els xàfecs vagin acompanyats de tempesta i localment de calamarsa o pedra.

Pel que respecta a les comarques gironines les que presenten un risc moderat entre les dotze del migdia i les sis de la tarda són Ripollès, Garrotxa, Pla de l'Estany, Gironès i Baix Empordà mentre que la Selva manté un risc alt i que es mantindrà en moderat a partir de les sis de la tarda i fins la mitjanit.

 
 
Sense incidències durant la nit i matinada
 
Les pluges de la passada nit i matinada, previstes a les comarques del litoral i prelitoral central, no han produït incidències. El telèfon d’emergències 112 no ha rebut trucades relacionades amb les pluges i els Bombers de la Generalitat no han fet sortides durant la nit per aquest motiu.
 
A causa de les pluges d’ahir, es van produir incidències a les carreteres BV-5114 i BV-5119 a Fogars de Montclús i a la N-II a Santa Susanna en sentit nord. El Servei Català de Trànsit SCT ha informat que les afectacions han estat normalitzades avui a les 7 del matí.
 
Incidències de la tarda
 
Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, els xàfecs intensos d’ahir fins a la tarda van deixar registres destacables d’intensitat de pluja a Vilobí d’Onyar 29’9 l/m2, Santa Coloma de Farners 28’8l i Malgrat de Mar amb 31’5l/m2 en 30minuts.
 
Ahir durant la tarda i fins a les 19.30h el telèfon d'emergències 112 va rebre 128 trucades per la pluja. la majoria d’aquestes han estat entre les 17.30 i les 18 hores a la comarca de la Selva.
 
Els Bombers de la Generalitat van atendre entre les 16.00 i les 19.00 hores 87 serveis relacionats amb la pluja. A la Regió d’Emergències de Girona n’hi ha hagut  54, a la Regió d’Emergències Metropolitana Nord  31 i a la de  Lleida 2. Només a Breda hi ha hagut  23 serveis i a Blanes se n’han atès 13 més. La majoria de serveis han estat inundacions de baixos i soterranis i alguns cotxes embarrancats per l’aigua.
 
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha informat que el cabal al riu Tordera es troba en procés de normalització i que presenta valors inferiors al llindar d’activació tot i que encara hi circulen valors superiors als habituals.
 
Davant la previsió de fortes precipitacions en les properes hores, Protecció Civil de la Generalitat recomana evitar els accessos a la llera, punts baixos, guals i creuaments de riu a nivell per possible augment sobtat del nivell del riu entre Fogars de la Selva i Malgrat.
 
L’empresa gestora BCASA ha posat en fase de prealerta el seu pla d’emergències del Parc fluvial del Besòs.
 
Protecció Civil recomana molta prudència a la població que es trobi a les zones afectades, sobretot en els desplaçaments i activitats que es facin a l'aire lliure. Cal refugiar-se en un lloc tancat o dins el cotxe fins que passi el gruix de la tempesta, i allunyar-se de rius i zones inundables. Trobareu totes els consells de Protecció Civil de la Generalitat en cas de fortes pluges al web interior.gencat.cat/inundacions
 
En cas de tempesta amb aparat elèctric cal que us allunyeu d’antenes, arbres, etc., i no us apropeu tampoc a elements metàl·lics o a l’aigua, ja que actuen com a cossos conductors. Els llocs més segurs durant una tempesta són els que ens aïllen de l’exterior, com edificis o vehicles tancats, perquè condueixen l'electricitat per la part exterior fins a terra sense fer mal als ocupants. Trobareu tots els consells de Protecció Civil de la Generalitat al web interior.gencat.cat/tempestes