Els arrossaires creuen que algú ha llançat els cargols poma expressament

Han posat xarxes als canals de desguàs per evitar que l'espècie s'escampi

Els arrossaires de Pals tenen clar que algú ha llançat expressament els cargols poma a la parcel·la de 2 hectàrees on s'hi han trobat tres exemplars i una desena de postes.

D'entrada, perquè en aquest camp s'hi ha d'accedir només a peu. Però també perquè és impossible que el cargol hi hagi pogut arribat a través de les xarxes de reg.

"Hi ha dotze quilòmetres entubats amb 1.500 desguassos, i el cargol només ha aparegut aquí", diu el president de l'Associació de Defensa Vegetal, Josep Pericay.

Els arrossaires ja han emprès mesures de xoc i confien que l'aparició del cargol que ha fet estralls al delta de l'Ebre sigui un cas aïllat. La parcel·la s'assecarà i s'han tapat amb xarxes els canals de desguàs.

Les alarmes van saltar ara fa dos dies. Durant unes feines de neteja del camp d'arròs, un operari va trobar-se una posta de cargol poma (molt característica pels seus colors vius). A partir d'aquí, els arrossaires, tècnics del Departament i els Agents Rurals van rastrejar a fons la parcel·la.

Fins ara, s'han trobat tres exemplars adults (d'entre 4 i 5 anys) i una desena de postes. Aquest matí, acompanyats per experts de la zona del delta de l'Ebre, s'ha tornat a pentinar el camp. De moment, no s'ha detectat més presència de l'espècie, altament invasora i molt perjudicial per a l'arròs (perquè se'n menja els brots).

D'entrada, tot fa pensar que el cargol poma no ha arribat aquí per què sí. I que al darrere de la seva aparició al Baix Empordà, hi ha la mà malintencionada de l'home. "Ha estat un acte d'incivisme i creiem que els cargols s'han exportat des del delta i s'han introduït a la parcel·la", explica el president de l'ADV, Josep Pericay.

Els arrossaires de Pals tenen diversos motius per pensar-ho. D'entrada, la parcel·la de Palau-sator on s'han trobat els exemplars i les postes està aïllada. No es troba al peu de la C-31 (com moltes altres) sinó que s'ha d'entrar per una zona de camps i arribar-hi expressament a peu. "Se'ns fa molt estrany que, precisament, el cargol poma hagi aparegut només aquí i no se n'hagi trobat enlloc més", diu Pericay.

Al costat d'això, les característiques dels tres exemplars que s'han trobat (ja adults) també decanten la balança cap al fet que la seva introducció sigui un acte vandàlic. I a tot això, a més s'hi ha de sumar que és impossible que el cargol poma hagi arribat a aquesta parcel·la, precisament, a través de les xarxes de reg. "Hi ha dotze quilòmetres de reg entubats amb 1.500 boques abans d'arribar fins aquí; i en dos dies que portem rastrejant la zona, no hem trobat cap exemplar en altres camps", precisa el president de l'ADV.

Mesures de xoc

Ara per ara, la preocupació dels arrossaires és poder controlar el cargol poma i evitar que s'expandeixi cap a altres camps. Josep Pericay admet que, per sort, la plaga s'ha detectat a temps i que es portaran a terme "mesures d'eradicació totals" damunt la parcel·la afectada, d'unes 2 hectàrees. "Pel què ens hem anat trobant en els darrers dos dies, pensem que es tractarà d'un cas aïllat i que la podrem controlar", subratlla el president de l'ADV.

D'entrada, allò que es farà serà assecar el camp afectat. A més, ja s'han posat xarxes als canals de desguàs de la parcel·la, que eviten que els cargols puguin anar a parar als recs del voltant. "Deixarem evaporar tota l'aigua del camp i la parcel·la quedarà del tot tancada, perquè si hi ha algun altre cargol poma, que no ho sabem, no en pugui sortir", explica la tècnica de l'ADV, Laura Rovira.

A més d'alertar el Servei de Sanitat Vegetal, que ja s'ha fet càrrec del cas, els arrossaires de Pals també s'han reunit amb tècnics de la zona del delta de l'Ebre, que els passaran un protocol a seguir a l'hora de combatre la proliferació del cargol poma. "Tots els socis de l'agrupació estan avisats i amatents; de moment, però, no se n'ha trobat a cap altra de les parcel·les, la qual cosa ens fa pensar que és un fet puntual", conclou Rovira.

Dilluns, el director general d'Agricultura, Alfons Vilarrasa, visitarà la zona i es reunirà amb els arrossaires. I per dimecres hi ha prevista també una visita i una trobada amb el conseller del ram, Jordi Ciuraneta.

L'Agrupació de Defensa Vegetal agrupa unes 1.000 hectàrees de camps, sobretot concentrats a la zona de Pals, però també a d'altres àrees del Baix i l'Alt Empordà (com ara Bellcaire d'Empordà i l'Escala). Cultiven varietats com el tebre i el bahia i cada any, quan fan la collita entre principis d'octubre i mitjans de novembre, recullen unes 6.000 tones d'arròs.