Miquel Duran distingit amb la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic

És el sisè investigador distingit de la Universitat de Girona

El professor Miquel Duran Portas ha estat guardonat amb la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic que atorga anualment la Generalitat de Catalunya, convertint-se en el sisè investigador distingit de la UdG. El Govern ha aprovat la concessió de la Medalla i de la Placa Narcís Monturiol a setze personalitats i tres institucions. Aquests guardons, instituïts per la Generalitat l’any 1982, volen distingir les persones i entitats que han contribuït de manera destacada al desenvolupament de la ciència i la tecnologia a Catalunya.
 
Miquel Duran Portas (Maià de Montcal, 1957) es va doctorar en Ciències Químiques a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) l'any 1984 i va fer la investigació post-doctoral a la Universitat de Berkeley, a Califòrnia (1985-1986).

Des del 1992 és Catedràtic de Química Física a la Universitat de Girona, institució en què ha ocupat diversos càrrecs acadèmics. Du a terme la seva activitat investigadora en el marc de l'Institut de Química Computacional i Catàlisi (IQCC), concretament en el grup de recerca Modelatge Molecular i Metodologia Mecanoquàntica (M4), i és membre de la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital (C4D).

El seu àmbit de recerca se centra en l'estudi teòric de l'estructura i reactivitat molecular, especialment la relacionada amb molècules d'interès biològic i amb molècules d'interès en la indústria informàtica i de telecomunicacions. És un reconegut divulgador de la ciència i ha escrit més de dos-cents articles científics.
 
A banda de Miquel Duran, també rebran la Medalla Narcís Monturiol Ramon Bacardit Cabado, Françoise Breton Renard, Jaume Llibre Saló i Antoni Oliva Cuyàs (Universitat Autònoma de Barcelona), Jaume Bertranpetit Busquets i Jordi Galí Garreta (Universitat Pompeu Fabra), Martine Bosman (Universitat de Louvain-La-Neuve, Bèlgica), Marta Cascante Serratosa i David Serrat Congost (Universitat de Barcelona), Xavier Matias-Guiu (Universitat de Lleida), Antonio Gens Solé (Universitat Politècnica de Catalunya), Josep Rizo Rey (University of Texas Southwestern Medical Center at Dallas, Estats Units), Joan Maria Thomàs Andreu (Universitat Rovira i Virgili), Isabelle Vernos (Universitat Autònoma de Madrid) i Artur Bladé Font. Les entitats reconegudes amb la Placa són el Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC), el Centre d'Estudis Demogràfics (CED) de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB).
 
Els guardons porten el nom de Narcís Monturiol i Estarriol, qui va ser un enginyer, intel·lectual, polític i inventor català, cèlebre per haver ideat el primer submarí tripulat amb motor de combustió i impulsat per una forma primerenca de propulsió independent per aire.
 
Investigadors amb la Medalla Narcís Monturiol a la UdG:
 
1993 – Ramón Carbó-Dorca i Carré (Catedràtic de Química Física)
2000 – Josep Maria Terricabras i Nogueras (Catedràtic de Filosofia)
2006 – Lluïsa Gràcia i Solé (Catedràtica de Lingüística General)
2009 – Marissa Molinas de Ferrer (Catedràtica de Biologia Cel·lular)
2012 – Emili Montesinos i Seguí (Catedràtic de Producció Vegetal)
2015 – Miquel Duran i Portas (Catedràtic de Química Física)