Maria del Mar Bonet estrena nou espectacle al festival Portalblau de l’Escala

Comença la darrera setmana del Festival de Músiques i Arts de la Mediterrània de l'Escala, Portalblau. I ho fa amb els plats forts d'aquesta edició, que inclouen un muntatge de màpping a la façana de la casa del Gavià i amb els concerts de la Mar d'en Manassa, amb l'estrena del nou espectacle de la Maria del Mar Bonet, la gira dels 40 anys d'Elèctrica Dharma i els concerts de Cris Juanico i de la banda País Petit.

Aquest cap de setmana s'han fet els concerts de l'Alfolí de la Sal, estrenant la remodelació de les tres primeres sales de la planta baixa. En aquest sentit, a la sala principal s'hi han fet les actuacions de Guillem Roma i Gemma Humet i l'espectacle "El Poeta Ovidi", amb Mercè Sampietro, Eduard Iniesta i Llúcia Vives.

D'altra banda, també s'obria la sala d'exposicions, un cop restaurada, per acollir una exposició de fotografies fruit de la col·laboració del festival Portalblau amb l'Agrupació de Fotografia Cromàtica del CER l'Escala. L'exposició Marenostrum és homenatge al mar i a la pesca i ha atret nombrosos elogis per la seva peculiar forma de presentació, ja que les imatges estan emmarcades dins caixes de fusta com les que utilitzen els pescadors quan van a pescar.

Estarà oberta fins el 16 d'agost i hi han participat un total de 13 autors.

Aquest cap de setmana, també dins de la programació del festival Portalblau, però a la plaça Catalunya, es feien diversos tallers i concerts en col·laboració amb el festival tarragoní Minipop. Molts nens i nenes s'apuntaven a aquesta proposta, diumenge a la tarda.

Màpping

Una de les estrenes d'aquest any serà, aquest dijous, un màpping de presentació de la programació sobre la façana de l’edifici del Gavià –produït per l’estudi Els Altres, amb la col·laboració de les escoles d’art locals-, seguit d’un concert gratuït amb la Banda País Petit, que suma les formacions Els Cremats i Cobra Principal de la Bisbal per versionar referents de la música catalana dels darrers 50 anys. El primer passi del màpping serà a les 22.00h i es faran diversos passis més (aquests sense música) fins que a les 24h es farà el darrer, aquest complet, amb música.

Estrena de Maria del Mar Bonet

La següent actuació a la Mar d’en Manassa (31 de juliol) serà la de Maria del Mar Bonet, que estrena a l’Escala un nou espectacle d’homenatge a Ovidi Montllor i Guillem d’Efak, en el vintè aniversari de la seva mort.

L’endemà, el protagonisme serà per a la companyia Elèctrica Dharma, que ha escollit el festival Portalblau com a una de les poques parades de la gira de retrobament del grup per a la celebració dels seus 40 anys, que va començar amb un èxit total, el passat, 10 d’abril, a Girona.

El grup va néixer l’estiu de 1974, per convertir-se en tot un referent de la música catalana. Abans de l’aturada que els seus membres es van imposar el 2011, havien enregistrat 24 discos d'estudi i fet gairebé mil concerts per tot el món.

Altres Mars

Després de la Dharma, és el torn d’una de les novetats d’aquest any, ja que després de set edicions en què el festival només ha estat obert a la música de la Mediterrània, s’ha decidit crear la secció Altres Mars, que permetrà portar música convidada d’altres indrets. En aquesta primera ocasió, el convidat serà un dels grups gallecs més premiats, Luar Na Lubre, que portaran la música celta a l’escenari privilegiat, arran de mar, de la Mar d’en Manassa.

Tancarà els concerts en aquest escenari i d’aquesta edició, Cris Juanico (3 d’agost), amb el seu nou espectacle, “Una nit f(a)usta”. Cris Juanico actua acompanyat d’un quartet de corda, un contrabaix i guitarra acústica per presentar el seu nou treball. “És més que un concert, és un espectacle d’emocions i reflexions per fer sentir al públic plenament protagonista, compartint una història plena de paisatges, somnis, amor i vida”, apunta l’artista.