La veu reivindicativa de Raimon arrenca el 48è Festival Interludi de Calonge

Més de 400 persones han omplert el pati d'armes del castell de la vila

"Emotiu, íntim i proper". Així han definit els espectadors el concert que el reconegut artista de Xàtiva, Raimon, ha ofert aquesta nit a Calonge. Un espectacle únic que ha servit per engegar el 48è Festival Interludi d'aquesta localitat del Baix Empordà.

La nit ha arrencat de la mà de 'A l'estiu quan són les nou' i durant unes dues hores Raimon ha anat encadenant unes 30 cançons tals com 'Elogi dels diners', 'Espill', 'I nosaltres amb ell', 'Finestra a la badia de Palma', 'Com un puny', 'Veles i vents', 'He mirat aquesta terra', 'Jo vinc d'un silenci' o la mítica 'Al vent', que ha servit per posar el punt i final a una nit màgica.

Durant tot el concert, els més de 400 espectadors no han parat d'aplaudir i cantar seguint el ritme de la veu de l'artista i els sons del grup de músics que l'han acompanyat en aquest recital antològic, on Raimon ha anat repassat algunes de les seves peces més representatives de tota la seva trajectòria musical. "Són cançons escrites al llarg dels anys, algunes tot i que tenen molts anys semblen recents i altres que són recents semblen antigues. No se sap mai", ha explicat Raimon a l'inici del concert.

Gran part dels espectadors asseguraven que el cantant era i continua essent "el seu ídol". "M'ha encantat, surto amb els pèls de punta", explicava un dels assistents emocionat. Al mateix temps el públic ha assegurat que tot i fregar els 75 anys, Raimon es troba en plena forma. "Amb 50 anys sobre els escenaris i continua amb aquesta veu tant potent, ens ha deixat bocabadats i amb molt bones sensacions", subratllaven dos companys, en Joan i el Jordi, mentre sortien del pati d'armes de castell de Calonge.
D'altres com en Joan i la seva néta Elsa explicaven que havien pogut conèixer l'artista de ben a prop - en Joan va arreglar-li ara fa uns anys la guitarra- i que els encantava la forma com l'artista interpretava i posava veu i música a poetes medievals i contemporanis com Ausiàs March o Salvador Espriu.

El concert ha servit per aixecar amb força el teló de la 48a edició del Festival Interludi que aquest any s'allargarà fins el 15 d'agost i no compta amb el certamen Pròxims. Tot i això, el seu director, Albert Fort, ha comentat que esperen arribar i superar els 2.000 assistents. Pel que fa al concert de Raimon, Fort ha admès que feia temps que hi anaven al darrere. "Al final, ell mateix ens va proposar si ens anava bé al juliol i ens vam posar molt contents al saber que ens havia escollit com el primer festival on actuaria de les comarques gironines aquest estiu", ha comentat. "Actualment a Catalunya estan passant cosetes i el tema de la llengua o els valors, creiem que és un cantant emblemàtic i que calia tenir-lo", ha assegurat.

Pel que fa a les entrades, Fort ha assenyalat que, en un principi, va costar que arrenquessin les vendes però, finalment, el festival està aconseguint una bona resposta per part del públic. En total, aquesta nit unes 400 persones vingudes d'arreu de Catalunya han gaudit de la veu inconfusible de Raimon i des de l'organització esperen superar de llarg aquesta xifra en els pròxims concerts.

Quatre nits diferents

Enguany, el certamen - seguint la seva filosofia d'apostar per les veus singulars catalanes- també ha volgut posar el focus sobre les joves promeses i explosives del pop actual català. Per això, des d'aquest dissabte i fins el proper 15 d'agost, el Pati d'Armes del castell de Calonge acollirà diverses nits de somnis musicals.

El proper 1 d'agost serà la nit "delicada i picant" amb l'actuació de dues de les veus femenines més interessants del panorama català; Joana Serrat que presentarà les cançons de seu recent 'Dear Great Canyon' i l'Anna Roig i l'Ombre de Ton Chien que també interpretaran diverses cançons del seu últim disc, 'Un pas i neu i un pas'. La nit "intensa i explosiva" serà el proper 8 d'agost amb Pau Vallvé, Mazoni i Maika Makovski. Tres grans estrelles que oferiran al públic de Calonge les seves darreres obres. Un concert que, al mateix temps, cobreix les expectatives d'aquells que volien tornar a assistir al Pròxims, un certamen que anava de la mà de l'Interludi i que tal i com es va anunciar, no es realitzarà aquest any.

Per acabar, el proper 15 d'agost serà el torn de la nit "llaminera i sorprenent" amb una combinació d'art culinari i musical a càrrec del xef Quim Casellas - xef de l'Hotel Casamar de Llafranc- i la Interludi Band, una formació creada per a l'ocasió i que sota la batuta de Xavi Lloses reunirà talents i músics que han participat en passades edicions del festival com Nico Roig, Oriol Roca, David Soler i Maria Rodés. "És un experiment i no sabem què passarà. Ens hem arriscat però creiem que pot sortir molt bé . Degustar postres exquisits amb una música exquisida i en un entorn exquisit, pensem que ha de rutllar", ha subratllat Fort. "Volíem oferir alguna cosa més que el concert típic i tòpic, donar alguna cosa més", ha afegit.

El Festival de Música de Calonge, l'Interludi, va néixer l'any 1968 i té el títol de ser el més antic de la Costa Brava que s'ha celebrat de forma ininterrompuda. Enguany és la cinquena edició de la nova etapa que van engegar els organitzadors el 2011 i que, per a la 48a edició, inclou novetats i abraça diferents gèneres musicals des de la música d'autor, el folk, el pop o el jazz. La programació del festival es va presentar el passat diumenge 10 de maig durant la Musicletada, una de les activitats del festival que consistia en una ruta musical i gastronòmica en bicicleta entre les vinyes i platges del municipi i que anava acompanyada de les actuacions de Renaldo & Clara, Mau Boada de Esperit! i el Dj Delafé.