Tot a punt pel 45è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava

Des de demà i fins diumenge el cel de Blanes s'omplirà de llum i color

A partir del dijous 23 i fins al diumenge 26 juliol, el cel nocturn de Blanes s’il·luminarà durant uns 20 minuts amb els espectacles que oferiran les quatre pirotècnies triades perquè competeixin al certamen.

Serà l’endemà dilluns 27 de juliol quan s’emetrà el veredicte del concurs amb els vots de la Comissió Tècnica que compta amb 8 membres, i del Jurat Popular format per 40 persones. Perquè els components del Jurat Popular sàpiguen quins aspectes han de valorar, avui se’ls haurà lliurat en una trobada informativa tot el material que necessitaran aquests dies per anar puntuant els quatre castells de focs.

Conceptes a valorar pels membres del Jurat Popular i la Comissió Tècnica

En total hi ha cinc aspectes que tant la Comissió Tècnica com el Jurat Popular han de valorar de cadascun dels espectacles. Un d’ells és la riquesa i varietat de colors que haurà utilitzat l’empresa pirotècnia durant la tirada de focs i, en aquest sentit, puntua més en el cas que n’hi hagi d’aquells difícils d’aconseguir crear, que vagin més enllà dels típics verds i vermells tan clàssics.

Un altre concepte és el ritme que ha tingut l’espectacle. És a dir: si els focs eren constants o, en detriment a la seva vistositat, hi havia espais en blanc durant els quals no es llençaven efectes. També es puntua l’originalitat dels efectes disparats, en el sentit que s’hagi inclòs algun efecte nou, que no s’hagi vist en anteriors edicions del concurs. L’altre aspecte que cal valorar és si el foc aquàtic ha estat prou lluït i s’ha tirat a les dues bandes de la platja de Sa Palomera: tant a la zona del Passeig de la Marina i S’Abanell com a Blanes Centre.

Per últim, la cinquena característica que es puntua és quina potenciació de l’escenari natural des d’on es tiren els focs ha fet la pirotècnia, així com el conjunt artístic dissenyat durant tota la tirada. Aquest aspecte necessita de l’especial perícia dels membres del jurat i la comissió, ja que cal tenir molta experiència guaitant focs per poder apreciar-ho.

Les qualificacions han de ser d’1 a 10 punts en cadascun dels conceptes a puntuar, i no es poden utilitzar els decimals. També es recomana als membres del Jurat Popular que vagin a veure el focs cada dia des del mateix indret per poder ser el màxim d’objectius a l’hora d’establir similituds i diferències entre els diferents espectacles.

Participants 45è Concurs Internacional de Focs d’Artifici

Els espectacles pirotècnics es llencen cada nit des de l’entorn del conjunt rocós i la platja de Sa Palomera i comencen a les 22’30 h. Tal i com es recull a les bases, han de tenir una duració d’entre 20 i 24 minuts, i els moments més intensos són tant al principi com durant els darrers moments, amb la traca final.

Dijous 23: Pirotècnia Valecea-Pir (País Basc)

Va començar l’any 1876 i ha passat de generació en generació. Una empresa amb història però jove, amb la capacitat actual de fabricar més del 80% del seu material, amb una gran qualitat. Entre els guardons i espectacles més destacats s’hi compten el Premi del Públic aconseguit enguany al Festival Internacional d’Art Pyrotechnique de Courchevel; el piromusical de clausura del Festival Internacional de la Aste Nagusia Donostia al 2013, o bé la Concha de Bronce en el 47è Concurs Internacional de Donostia al 2012.

Divendres 24: Fire Works Lieto (Nàpols, Itàlia)

Creada després de la Segona Guerra Mundial, es caracteritza per realitzar espectacles extraordinaris amb solucions de gran impacte escènic, i està considerada com un bon exponent de la tradició pirotècnica italiana. La fàbrica té la seu a Roccarainola, a Nàpols, i aquests darrers anys ha participat en nombrosos festivals d’arreu del món. L’any passat va obtenir el primer premi a Neufelder See, Àustria; va actuar al Festival Piromusical Malta 2014 i a Daylan, Sanghai (Xina); així com en el Donostia Kultura, Sant Sebastià 2012, on va aconseguir el segon lloc.

Dissabte 25: Pirotècnia Accitana Maria Angustias (Granada)

Actua al certamen per tercer any consecutiu, després que ja va ser la revelació del Concurs de Focs d’Artifici de Blanes l’any 2013. Tot i que era el primer cop que hi participava, es va endur el primer premi amb un contundent espectacle que va igualar en intensitat l’any passat, quan va guanyar de nou la primera plaça. Disposa de tecnologia d’última generació i amb una tradició familiar que es remunta al segle XIX. A banda del guardó obtingut aquí, al 2013 va guanyar el primer premi a Burgos i Pamplona, i el segon premi en el concurs d’Art Piromusical de Roma.

Diumenge 26: Pirotècnia Global Foc Caballer FX (País Valencià)

Fundada l’any 2004, compta amb unes sòlides arrels heretades des del 1877 a través de la línia familiar Zamorano-Caballer. Està especialitzada en la manipulació, muntatge i dispar de tot tipus de focs d’artifici i ha demostrat la seva vàlua en diversos concursos, espectacles i esdeveniments internacionals: primer premi del Jurat Jove del Concurs Internacional de Sant Sebastià 2012; participació en els concursos internacionals de Pamplona, Valladolid, Burgos, València i Salamanca, i primer premi del Concurso Pirotecnia Ciudad de Córdoba 2006.