El telèfon mòbil és el dispositiu més usat pels joves per escoltar música

Un 63,3% dels nascuts als anys 90 escolten música per mitjà d’aquest aparell

El telèfon mòbil és el dispositiu més usat pels joves per escoltar música. El 63,3% dels nascuts als anys 90 escolten música a través d’aquest aparell, segons dades proporcionades per les dues onades de l’Enquesta de participació cultural 2013 i 2014 realitzada pel Departament de Cultura.  
 
No obstant, el dispositiu més habitual en les diferents franges d’edat per escoltar música és la ràdio. Més de la meitat dels catalans declaren fer-ho a través d’aquest aparell. Els dos dispositius que el segueixen quant a freqüència d’ús són l’ordinador (26,6 %) i el telèfon mòbil (18,9 %), que han desplaçat el tradicional equip de música (17,2 %) o, fins i tot, els reproductors d’MP3 o MP4 (10,1 %).
 
La inclusió de la dimensió generacional permet identificar, però, alguns comportaments diferenciats. Escoltar música a través d’un aparell de ràdio convencional és un hàbit propi de persones nascudes al voltant dels anys cinquanta (69,2%) i seixanta (69,8%). En canvi, escoltar música a través de l’ordinador és un hàbit molt més estès entre els nascuts en la dècada dels vuitanta (51%) qui, a més, són els que més han incorporat dispositius com els reproductors d’MP3 o MP4 (18,5%) o, fins i tot, les tauletes (4,5 %).
 
Pel què fa a l’assistència a concerts, un 33,8 % de la població catalana declara haver assistit a algun concert al llarg de l’any 2014. La freqüència mitjana d’assistència a música en viu se situa al voltant dels 3-4 concerts l’any, bona part dels quals són gratuïts (44,9 %).
 
L’any 2014, però, un 18,7 % de la població declarava haver vist concerts per Internet, via Youtube, Vimeo o plataformes de reproducció en temps real (streaming). De nou, el factor edat determina l’ús d’aquestes plataformes. El perfil de les persones que miren concerts per Internet se situa a l'entorn de la generació dels vuitanta (28,0 %) i, sobretot, dels noranta (38,4 %).
 
Els hàbits i les pràctiques musicals de les cinc generacions nascudes entre 1950 i 1990 es recullen en el nou número de DeCultura. El treball analitza les dades proporcionades a les dues onades de l’Enquesta de participació cultural 2013 i 2014.