El 40% de denúcies per abusos i agressions sexuals afecten noies d'entre 16 i 30 anys

Els mossos demanen més implicació al jovent

Durant el 2014, els Mossos d'Esquadra van rebre 50 denúncies per agressions i abusos sexuals a les comarques gironines. Una dada que recull només part d'aquesta xacra social, perquè aquests delictes amaguen una xifra negra al seu darrere: la de tots aquells casos que no surten a la llum.

Els motius perquè no es denunciïn són diversos i van des de les amenaces fins a l'autoculpa. Hi ha víctimes que volen oblidar l'experiència traumàtica i ho viuen en silenci. D'altres, que senten vergonya i es culpen a elles mateixes. Fins i tot, hi ha noies que tenen por de sentir-se qüestionades per les amistats, perquè l'agressor forma part del mateix grup i es pensen que, quan ho expliquin, no les creuran.

Lluitar contra les agressions i els abusos sexuals, doncs, no és fàcil. Amb aquests delictes, les víctimes poden ser des de nenes que pateixen tocaments (en molts casos per part de familiars o coneguts) fins a dones a qui els seus marits o parelles forcen a tenir-hi relacions. Però sí que, durant l'adolescència i la joventut, aprendre i tenir clares mesures d'autoprotecció és important per combatre situacions de risc.

I és que fins al 40% de les denúncies per abusos i agressions sexuals que arriben als Mossos d'Esquadra tenen com a víctimes noies d'entre 16 a 30 anys. A més, si s'agafa la franja d'edat fins arribar als 25, gran part d'aquests delictes tenen lloc durant nits de festa, en què l'alcohol i les drogues han fet acte de presència.

La cap de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà (URPAC), la sotsinspectora Rosa Negre, insisteix en els consells de seguretat que s'han de tenir en compte quan se surt. Entre aquests, no acceptar begudes sense veure com se serveixen o no anar soles per llocs foscos o isolats. "És important fer-se acompanyar per algú de confiança", indica la sotsinspectora.

En aquesta línia, Rosa Negre també subratlla que tampoc és aconsellable convidar a casa algú o marxar amb algú a qui s'ha conegut aquella mateixa nit. "I en cas que s'iniciï una relació sexual amb consentiment, tots, nois i noies, han de tenir clar que en qualsevol moment la poden aturar", subratlla la cap de l'URPAC. I afegeix: "Continuar sense el consentiment, converteix la relació en un delicte contra la llibertat sexual greument penat".

Trucar al 112, no dutxar-se fins després de l'exploració mèdica (en el cas de les violacions) o demanar ajuda psicològica són altres consells a tenir en compte. I evidentment, denunciar de totes totes qualsevol abús o agressió sexual. "Davant aquest tipus de delictes, s'ha de ser implacable", afirma la sotsinspectora.

Més implicació

Al costat de les mesures d'autoprotecció, els Mossos d'Esquadra també demanen més implicació al jovent per evitar que es cometin delictes sexuals durant les nits de festa. Sobretot, en aquells casos en què la víctima és del tot vulnerable perquè ha consumit alcohol o drogues.

"En allò que fa referència a l'àmbit de l'oci nocturn, ens adonem que encara no es tenen clares quines línies vermelles no es poden traspassar", diu la cap de l'URPAC. Fins i tot, s'han arribat a donar situacions en què els amics de l'agressor, rient de l'estat en què es troba la noia, l'han encoratjat a abusar-ne.

"Uns tocaments són denunciables, i aprofitar-se d'una situació de vulnerabilitat també", insisteix Rosa Negre. "Com també ho és l'omissió del deure de socors d'aquells amics de l'agressor que l'encoratgen o es mostren impassibles i deixen que es produeixi un delicte contra la llibertat sexual", afirma.

Per això, els mossos demanen als joves que, si presencien una agressió o un abús (fins i tot, una situació de risc), actuïn i protegeixin la víctima. Que truquin al 112 per alertar la policia. "Per responsabilitat social, quan es veu que algú necessita ajuda, se li ha de donar", diu la sotsinspectora.

Lamentablement, en casos en què la víctima està desvalguda (per exemple, estirada beguda a terra) no sempre hi ha persones que l'ajuden i protegeixen. I si la noia pateix un abús o una agressió durant una nit de festa, massa vegades els Mossos d'Esquadra se n'assabenten quan demana ajuda al 112 o va a comissaria. "Seria desitjable que la informació arribés immediatament de testimonis del fet, sigui de la comissió del delicte o perquè una persona ha estat agredida i necessita ajuda", diu la cap de l'URPAC.

Xerrades a la universitat

Entre les actuacions per prevenir i lluitar contra els delictes sexuals, els Mossos d'Esquadra de Girona han començat a fer aquest any xerrades a la universitat. "L'interès de la UdG i la policia per combatre aquest tipus de violència és compartit", explica la sotsinspectora.

Durant el curs, se n'han fet a uns 400 alumnes de Criminologia, Infermeria, Treball Social, Magisteri i Educació social. Entre d'altres, els mossos els subratllen la importància d'adoptar mesures d'autoprotecció; els insisteixen en quines actituds s'inclouen dins el grup de delictes contra la llibertat sexual i que seria bo que denunciessin; i finalment, els universitaris també coneixen com han de respondre davant situacions de risc que afectin persones que tinguin al voltant. "És a dir, la importància de la participació ciutadana", conclou Rosa Negre.