Mor als 66 anys Juli Soler, artífex del Bulli juntament amb Ferran Adrià

Patia des de feia més de dos anys una malaltia neurodegenerativa

El soci i director del restaurant el Bulli durant més de 30 anys, Juli Soler, ha mort aquest dilluns a la matinada als 66 anys, segons ha confirmat Ferran Adrià. Soler patia des de feia més de dos anys una malaltia neurodegenerativa, que el va obligar a abandonar el projecte del BoulliFoundation per centrar-se en la seva recuperació.

Els metges van diagnosticar la malaltia a l'octubre del 2012. Soler va ser qui va fitxar el cuiner Ferran Adrià a principis de la dècada dels 80 fins arribar a convertir El Bulli en el millor restaurant del món. Ambdós van treballar sempre colze a colze i van compartir la direcció executiva d'ElBulliFoundation als seus inicis.

La família i ElBulliFoundation van anunciar a mitjans d'octubre del 2012 a través d'un comunicat que Soler patia una malaltia neurodegenativa i que s'apartava del projecte per centrar-se en la seva recuperació. Finalment, però, ha mort aquest dilluns al voltant de dos quarts de dues d'aquesta matinada.

Natural de Terrassa, on va néixer al maig del 1949, Soler va iniciar la seva trajectòria al sector de l'hostaleria de la mà del seu pare, que era el cap de sala en un balneari de l'època. Va ser al 1962 quan va entrar de ple en aquest món al Gran Casino de Terrassa i l'any següent va començar a treballar al Chalet del Golf de Puigcerdà. Amb 14 anys, també va treballar al restaurant Reno de Barcelona i, poc després, va acompanyar la seva família en l'administració d'un restaurant a Rubí fins que la seva afició per la música el va portar a dirigir dues discoteques i a obrir una botiga de discs, que va tancar a principis de la dècada dels 80.

A partir d'aleshores, va començar a dirigir el que es convertiria en el Bulli, situat a la Cala Montjoi, a proposta dels propietaris de l'establiment. Després d'una etapa de formació per diversos restaurants, va posar en marxa el Bulli, en col·laboració amb Ferran Adrià, que els portarien al lloc més alt de la restauració a nivell mundial fins que el 2011 van decidir tancar les portes i van idear elBulliFoundation.

Es tracta d'una iniciativa amb l'objectiu d'implantar un centre de recerca en cuina d'avantguarda, de promoció de cultura gastronòmica i de formació. Part d'aquestes instal·lacions s'havien d'aixecar al cor del Parc Natural del Cap de Creus i en el mateix emplaçament del que havia estat el restaurant El Bulli.

Actualment, la construcció d'una de les fases que implicava la redacció d'una llei feta a mida es troba aturada a petició del mateix Adrià després de l'oposició que va aixecar entre entitats ecologistes, mentre que el passat 5 de març van començar els treballs per a la primera ampliació del 20% de l'antic restaurant que, segons la normativa del Parc Natural del Cap de Creus, es pot fer.