L'onada de calor s'intensifica i el risc d'incendi és molt alt a 22 comarques de Catalunya

S'ha arribat als 40,5º al pantà de Darnius-Boadella i a 39,9º a Banyoles

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) recomana prudència davant la intensificació de l'onada de calor aquest cap de setmana i l'augment del risc d'incendi forestal, que aquest dissabte és molt alt a 22 comarques d'arreu de Catalunya.

Les zones amb més risc de foc són tota la franja litoral i prelitoral i les urbanitzacions situades en zona boscosa o prop de zones arbrades.

La persistència i agreujament de l'onada de calor fa que avui s'incorporin a la situació de risc d'incendi forestal les comarques del Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre.

Davant la calorada, Protecció Civil també recomana tenir especial cura d'infants i gent gran que viu sola per assegurar-se que s'hidraten adequadament.

Diumenge i dilluns, pic de calor

La DGPC demana també extremar la prudència en la mobilitat (no llençar burilles encara que semblin apagades des del vehicle), i ser especialment curosos en les urbanitzacions que es troben en zones de risc, properes al bosc o a zones arbrades. D'acord amb la predicció del Servei Meteorològic de Catalunya, es mantenen les previsions de temperatures extremes per aquest dissabte, generalitzant-se l'afectació a la major part del territori diumenge i dilluns. La situació serà la de major intensitat fins ara al Pallars Jussà, la Noguera, Segrià, Pla d'Urgell, Urgell i Garrigues, tot i que el fenomen es manifestarà amb molta força arreu.

Protecció Civil de la Generalitat va fer arribar ahir divendres un avís específic als responsables de tots els ajuntaments de les zones afectades per risc d'incendi perquè reforcin la vigilància davant la situació de risc durant el cap de setmana. Tots els efectius dels cossos operatius de la Generalitat, Ajuntament de Barcelona i Diputació de Barcelona, a més d'ADF, Creu Roja i voluntaris de Protecció Civil municipal es troben en situació de prealerta per la vigilància i avís davant la detecció de qualsevol columna de fum, així com els Bombers de la Generalitat per oferir una resposta contundent i immediata.

Protecció Civil de la Generalitat demana a la ciutadania que davant l'augment significatiu de les temperatures es tingui especial cura de les persones més vulnerables a la calor (gent gran, nadons, malats crònics,...). Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, als familiars o veïns grans que viuen sols per assegurar-se que s'hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.

Precaució a la platja i beure força líquids

També és molt important extremar les precaucions a la platja i no banyar-se en cas de trobar-se malament o trobar-se cansats per evitar un incident greu. Avui hi ha fort onatge a moltes platges amb un gran nombre de banderes grogues i també algunes vermelles. Per això la DGPC considera especialment important que, si us voleu refrescar, escolliu fer-ho a la dutxa i no endinsar-vos al mar per evitar posar-vos en perill. Cal evitar també la deshidratació, bevent aigua freqüentment i evitant el consum de begudes alcohòliques.

Altes temperatures

Al llarg d'avui en destaquen registres com els 40,5ºC del pantà de Darnius-Boadella (Alt Empordà), els 39,9ºC de Banyoles (El Pla de l'Estany), els 39,8ºC de Castelldans (Garrigues), els 39,6ºC d'Artés (Bages) i Castellbisbal (Vallès Occidental), els 39,4ºC d'Anglès (Selva)