Més de 600 gironins amb fibromiàlgia han participat en grups de teràpia des del 2010

Aquest any acaba la implantació del programa d'atenció de la patologia

L'any 2002 la Regió Sanitària de Girona va elaborar la primera guia de pràctica clínica a Catalunya sobre el tractament de la fibromiàlgia i el 2007 es va començar a fer una prova pilot a l'Àrea Bàsica de Salut de Can Gibert del Pla de Girona.

Aquest projecte va ser la base de la Guia d'atenció a la fibromiàlgia de la regió sanitària de Girona, editada el 2010, i el tret de sortida per a la implantació del programa a totes les comarques gironines, impulsada sobretot durant l'any 2012.

L'any 2015 està previst que la implantació del programa a tot el territori acabi amb la posada en marxa de diferents grups a cinc ABS: Sant Hilari-Arbúcies, Roses, Malgrat de Mar, Calella i Canet de Mar. D'aquesta manera, compliran amb les previsions del calendari d'implantació.

L'atenció a la fibromiàlgia es coordina des d'una unitat hospitalària especialitzada (UHE) que, en el cas de la regió sanitària de Girona, està situada al Centre d'Especialitats Güell i és constituïda per un equip multidisciplinari en el qual hi intervenen reumatòlegs, internistes, rehabilitadors, psicòlegs, treballadors socials, infermers i metges de família, amb la coordinació del CatSalut.

La UHE dóna suport al diagnòstic de la malaltia i coordina els diferents proveïdors de la regió sanitària perquè facilitin la feina als professionals implicats en les diferents fases del tractament terapèutic. La UHE també s'encarrega de formar els professionals que intervenen en l'acte assistencial. Actualment hi ha 98 professionals a la demarcació que actuen com a referents de fibromiàlgia: 46 professionals d'infermeria, 27 metges, 12 fisioterapeutes, 11 psicòlegs i 2 treballadors socials.

Des que es va posar en marxa i fins avui, s'han inclòs en el Programa més de 600 pacients, la majoria dels quals són dones. El protocol terapèutic parteix del diagnòstic de la malaltia a partir del qual es fa una enquesta inicial al pacient. En un primer moment, es fa la intervenció psicoeducativa, que en 6-8 sessions de 60-90 minuts de durada durant les quals es forma el pacient sobre la patologia i se li donen eines per tal que pugui afrontar la malaltia amb la millor qualitat de vida possible. Aquestes sessions grupals van a càrrec d'un professional d'infermeria, i també hi ha una sessió conduïda per un fisioterapeuta.

Un cop acabada la intervenció psicioeducativa es fa de nou la prova per valorar la situació del pacient després d'aquesta fase. En un 30% dels casos és necessari continuar fent l'abordatge de la malaltia mitjançant el que es coneix com a intervenció mixta, que consisteix en una sessió setmanal, durant 8-10 setmanes, de psicoteràpia grupal, a més de dues sessions setmanals més, durant 4-6 setmanes, de cinesiteràpia, és a dir, exercicis físics de baixa intensitat adaptats a les persones afectades de fibromiàlgia i fatiga crònica. Aquestes sessions són conduïdes per psicòlegs i fisioterapeutes.

Les enquestes realitzades als pacients mostren un alt grau de satisfacció. En aquest sentit, valoren amb un 4,3 sobre 5 la millora sobre la seva qualitat de vida i amb un 4,7 sobre 5 la formació que se'ls ha donat en relació amb la seva malaltia.

La fibromiàlgia és una síndrome clínica caracteritzada per dolor crònic generalitzat a tot el cos, amb predomini als músculs i a l'esquena i amb presència d'una exagerada i extensa sensibilitat local a la pressió en múltiples punts. És una malaltia freqüent, especialment entre les dones, i sovint va acompanyada de cansament i de trastorns del son i de l'estat d'ànim, i de símptomes digestius i mal de cap, entre d'altres. Pot afectar significativament la qualitat de vida de les persones que la pateixen i té un important impacte personal, familiar, laboral i social.