La Draga de Banyoles posa de relleu el dia a dia de les comunitats d'agricultors

S'han trobat joies, pedres per moldre el gra, restes de ceràmica i puntes de projectils

Més de 50 estudiants d'arqueologia i voluntaris vinguts d'arreu del món han participat durant cinc setmanes en una nova campanya arqueològica al jaciment neolític de la Draga de Banyoles. Les excavacions s'han fet en el que fa més de 7.000 anys era una fossa on s'abocaven les deixalles, el que ha permès, segons uns dels codirectors de les excavacions, Antoni Palomo, aconseguir "una fotografia més precisa" de com era el dia a dia de les primeres comunitats d'agricultors.

Així, a banda de restes d'animals, per exemple, els arqueòlegs han trobat molts objectes d'ornamentació com anells, collarets o penjolls, pedres per moldre el gra, puntes de projectils i restes de ceràmica.

Demà divendres finalitza una nova campanya d'excavacions arqueològiques al jaciment neolític de la Draga de Banyoles. Enguany, els treballs s'han centrat en l'anomenat sector A, prop d'on es van iniciar les excavacions al jaciment i com a continuïtat dels treballs duts a terme els anys 2013 i 2014. Hi han participat unes seixanta persones col·laborant en les diverses tasques de l'excavació. Tot i que els participants provenen majoritàriament de diversos punts de la geografia catalana, motivat en gran mesura per la participació d'alumnes del Grau d'Arqueologia de la UAB, s'hi han desplaçat també persones d'altres punts de l'Estat així com de Brasil, Sèrbia, Polònia, França, Itàlia i Grècia.

Segons ha explicat Antoni Palomo, codirector de les excavacions, enguany s'ha pogut finalitzar l'excavació d'algunes de les foses excavades en el subsòl i reblertes de residus, a més de documentar-ne de noves, l'excavació de les quals finalitzarà l'any vinent. Les restes recuperades en aquestes foses permeten reconstruir diversos àmbits de la quotidianitat d'aquestes societats neolítiques (restes òssies dels animals consumits, fragments de molins i altres estris emprats en la preparació dels aliments, fragments de contenidors ceràmics, restes del procés de manufactura d'eines de pedra, denes i d'altres elements ornamentals elaborats amb petxina i os,...), a més d'obtenir indicadors per a la reconstrucció del paisatge de l'entorn.

Xavier Terrades, també codirector de les excavacions, ha destacat que les restes trobades en la campanya que finalitza demà complementa el recuperat altres campanyes i ajuda molt a reconstruir com era el dia a dia de les primeres comunitats d'agricultors de Catalunya i del conjunt de la península. A més, Terrades ha assenyalat que els elements ornamentals que s'han recuperat demostren, junt amb els trobats en la campanya de l'any passat, que hi havia una producció seriada d'aquests objectes que feien servir tant com elements d'ornamentació com per diferenciar-se d'altres comunitats.

Segons Palomo, la importància d'aquest poblat prehistòric rau en que va ser un dels primers indrets on les societats pageses neolítiques es van establir al nord-est peninsular, transformant l'espai que els envoltava per tal de desenvolupar les pràctiques agrícoles i ramaderes necessàries per a la seva subsistència. El tret més singular del jaciment és la conservació d'elements elaborats en fusta i d'altres matèries orgàniques, fet excepcional per a cronologies tant antigues, i que possibilita un apropament diferent i més complet a la comprensió de les primeres societats pageses.

Jornada de difusió

Finalitzada la campanya, dissabte vinent, una quinzena d'especialistes del jaciment neolític de la Draga participaran en una 'Viquimarató' per fer arribar a tothom informació científica i contrastada sobre el jaciment. Així, entre les 9 del matí i les dues de la tarda, els quinze especialistes faran una entrada conjunta d'informació a la Viquipèdia. L'acte estarà obert a la ciutadania i es farà al Museu d'Art de Banyoles.