Torroella de Montgrí es transporta al món del còmic

Centenars de persones gaudeixen de les activitats preparades

Torroella de Montgrí vol convertir-se en el referent del món del còmic a les comarques gironines i, si és possible, arreu de Catalunya. Durant tot aquest cap de setmana, la vila celebra un dels seus esdeveniments més importants, el 9è Festival del Còmic que compta amb un pressupost modest, d'uns 35.000 euros.

D'uns anys ençà, el certamen ha anat creixent en nombre d'estands, participants i visitants. Segons el fins ara regidor de Promoció Econòmica de la vila, Francesc Puig, és degut al canvi que van fer el 2011 apostant pel sector del còmic més familiar i apartant-se una mica de l'àmbit del 'manga'. Enguany, fins i tot han notat un increment de visitants en l'acte d'inauguració del festival, aquest divendres, que acostuma a ser més fluix. En total, des del consistori esperen superar els 20.000 visitants de l'any passat.

El festival, que aquest 2015 s'ha dividit en dues grans parts marcant un circuit perquè els visitants caminessin pel nucli antic de la vila, és un model multidisciplinari pensat per a famílies, per als petits de la casa i també per al públic especialitzat i per aquelles persones que no estan tan iniciades en aquest gènere. A grans, trets la vila ofereix prop de mig centenar d'activitats i propostes com tallers de pintura, gimcanes, espectacles de carrer, xerrades, un mercat de còmic o signatures d'autors reconeguts. Una de les més destacades és l'exposició itinerant sobre l'univers de Bola de Drac, que s'ha instal·lat la capella de Sant Antoni.

Una altra de les propostes que han tingut més bona acollida entre el públic - gran part d'ell familiar- ha estat la possibilitat de fotografiar-se amb personatges com en Doraemon, la Barbie Superprincesa, en Tom & Jerry o l'Spiderman, entre d'altres. "El festival està consolidat, l'únic que es tracta ara és d'anar pujant el nombre de visitants", comenta Puig. "Ens agraden molt els còmics però també llegir llibres", explicaven la Clàudia i la Ivet que feien cua per fotografiar-se amb els dos ratolins internacionals més entremaliats.

De cara a l'any vinent, des del consistori ja han avançat que tenen previst celebrar de forma especial els seus deu anys d'història. "Estem pensant algunes coses com una exposició que reculli els deu anys. Ens hi esforçarem perquè cal invertir-hi", ha assegurat Puig. Enguany, s'han instal·lat un total de 45 estands, s'ha ampliat la part d'inflables i 33 comerços - 13 més que l'any passat- s'han sumat a la iniciativa decorant els seus aparadors seguint temàtiques relacionades amb el món del còmic.

"El còmic és un sector de difícil accés"

"Sabem que el nostre visitant majoritari de la fira són veïns de les comarques gironines però també tenim gent de Barcelona i anem creixent, cada cop atraiem més gent de Begur o l'Escala", ha explicat el fins ara cap de l'àrea de Promoció econòmica de la vila i possible nou regidor, depenent de la propera aprovació del cartipàs.

La fira també ha comptat amb artistes de renom com el creador de còmics i guionista de Tom % Jerry, Óscar Martín, qui ha assegurat que esdeveniments com la fira de Torroella de Montgrí són "molt interessant" per posar en contacte els lectors i els autors dels dibuixos. "Penso que cada cop hi ha més gent interessada en el món del còmic però és un sector de difícil accés perquè està restringit a llibreries especialitzades i gairebé ha desaparegut dels quioscos", ha lamentat. Per la seva banda, el creador de Torpedo - que ha presentat nou còmic 'Torpedo 1936' al festival- Jordi Bernet també ha signat llibres tot subratllant que li semblava un certamen "molt agradable".

"El món del còmic sempre va canviant i ens hem d'anar adaptant les èpoques, abans només hi havia tebeos i ara hi ha una gran varietat; sempre s'han d'anar buscant maneres i fórmules noves per sorprendre i interessar", ha destacat. El festival - que segueix els passos i s'emmiralla en el Festival Internacional de la Historieta d'Angulema- tancarà portes demà, diumenge, a la tarda amb la visualització de la pel·lícula 'Los Vengadores II. La era de Ultrón'.