Convergència tindrà la presidència de la Diputació de Girona

Unió conserva els quatre diputats pactats abans del trencament de la federació i aposta per la renovació

La sortida d'Unió del Govern i el trencament de la federació havien fet pujar un grau més el conflicte que mantenien els dos partits per la presidència de la Diputació de Girona. Mentre Unió es mantenia ferma i no pensava renunciar-hi, Convergència assegurava que la ruptura de CiU comportava, inevitablement, que el càrrec tornés a mans del partit.

Al darrere, a més, també hi havia el malestar pel què havia suposat aquest darrer mandat 2011-2015. Va ser el primer que Unió va tenir la presidència de la Diputació de Girona, però també uns anys en què la institució va quedar tocada. Sobretot, per l'afer Torramadé, que va suposar canviar de president a mig mandat.

Ara, després del trencament de la federació, la decisió s'ha pres des de les cúpules de Barcelona. Les direccions dels dos partits han acordat que Unió cedeixi el càrrec, i que Convergència sigui qui ostenti la presidència de la Diputació.

El president de la Intercomarcal d'UDC a les comarques gironines, Joan Cañada, ho ha confirmat aquesta tarda. Cañada ha admès que els dol haver perdut la presidència, però també ha dit que, enmig de tot allò que suposa el trencament de CiU, "aquesta és la més petita de les coses que saben greu".

El president de la Intercomarcal, però, ja ha precisat que el més important, precisament arran del trencament, "no és presidir o no presidir la Diputació, sinó que es respectin tots els acords i compromisos" que s'havien acordat abans no es partís la federació. I precisament, un d'aquests pactes, el que fa referència als representants de la Diputació de Girona, ja s'ha mantingut.

Deu per a CDC i quatre per a UDC

Dels catorze diputats que les urnes van donar a CiU, deu seran per a Convergència i quatre per a Unió. "Fa dos dies que ens hem presentat als ajuntaments amb pactes, objectius i lleialtats comunes; i aquesta estabilitat s'ha de mantenir, complint els compromisos adquirits", ha dit Joan Cañada.

Aquest mandat 2011-2015, Convergència asseurà vuit alcaldes a la Diputació de Girona. Seran els de Banyoles (Miquel Noguer), Figueres (Marta Felip), Olot (Josep Maria Corominas), Llagostera (Fermí Santamaria), Vidreres (Jordi Camps), Lloret (Jaume Dulsat), Mont-ras (Carles Salgas) i Puigcerdà (Albert Piñeira).

Els dos diputats que ha nomenat el partit són Pere Vila, actual president de CDC a les comarques gironines, i la regidora de Girona Maria Àngels Planas. Precisament, Pere Vila és un dels noms que sonen per presidir la Diputació de Girona. Vila ha perdut l'alcaldia de Llançà (Alt Empordà), tot i haver guanyat les eleccions al municipi, després que un pacte liderat per ERC l'hagi fet fora del càrrec. L'any 2011 ja va entrar com a diputat a la Diputació, però va deixar l'acta després d'aconseguir un escó al Parlament a les eleccions del 2012.

A més d'ell, també hi ha altres dos noms més que figuren a les travesses per presidir la Diputació de Girona. Són els de Miquel Noguer, que ha revalidat la majoria absoluta a Banyoles i que ja va ser vicepresident aquest mandat, i el de l'alcalde de Llagostera, Fermí Santamaria.

Unió aposta per la renovació

Pel què fa a Unió, el partit aposta per la renovació. A diferència de Convergència, en què la meitat dels designats pel partit ja eren diputats, cap dels d'UDC repeteix. En concret, els qui ara entraran a la Diputació seran l'alcalde d'Hostalric, Josep Antoni Frias; el de Vilamalla, Carles Álvarez; el tinent d'alcalde de Palafrugell Albert Gómez i la regidora de Girona Eva Palau.

"Hem d'agrair la tasca feta pels diputats sortints, però ara cal obrir una nova etapa marcada per la renovació", ha dit Cañada. "Per això, hem apostat per gent valuosa, dialogant, i que ha fet uns bons resultats als respectius ajuntaments", ha afegit el president de la Intercomarcal d'UDC.

Joan Cañada també ha explicat que Convergència, que era qui s'encarregava de fer arribar també el llistat d'Unió, ha comès "un error" a l'hora de transcriure els noms, deixant entreveure que a la llista enviada no hi figuraven tots els quatre d'UDC. "Però bé, em consta que això deu ser fruit dels nervis i confio que se subsani en les properes hores", ha dit Cañada.

Vuit per a ERC

Per la seva banda, ERC, que passa de tenir de cinc a vuit diputats, asseurà set alcaldes a la Diputació de Girona. Repeteixen els de Vilablareix, David Mascort i el de la Bisbal d'Empordà, Lluís Sais. Un altre dels qui també repeteix és Joan Martí, que ja va ser diputat, però que en aquestes municipals s'ha fet també amb l'alcaldia de Santa Coloma de Farners.

El llistat es completa amb l'alcalde de Fontcoberta, Joan Estarriola; el de Santa Pau, Pep Companys; el de Riells i Viabrea, Josep Maria Bagot; el de Lladó, Joan Fàbrega, i l'actual president de la Federació Regional d'ERC a les comarques gironines, Josep Maria Rufí.

La CUP i IpS entren al ple

El llistat dels 27 diputats es completa amb l'entrada al ple dels representants de la CUP i Independents per la Selva (IpS), que per primer cop obtenen una cadira a la Diputació de Girona. La CUP envia a l'ens supramunicipal el número 2 de la llista per Girona, Lluc Salellas, i IpS l'alcaldessa de Tossa de Mar, Gisela Saladich.