'Volem passar de l'EcoSí a l'eco-ciutat i, posteriorment, a l'eco-regió'

Avui baixa el teló la fira de la sostenibilitat de Girona, instal·lada al Palau de fires

Des del passat divendres 12 de juny, Girona acull la festa de la sostenibilitat, una fira EcoSí que compta amb 124 expositors i un programa extens amb conferències, tallers i àgores sobre medi ambient, sostenibilitat o respecte a l'entorn natural. La jornada inaugural de la fira va servir per donar a conèixer la campanya de prevenció de l'Agència de Residus de Catalunya, 'Som gent de profit', que lluita contra el malbaratament alimentari, un dels lemes compartits de la mostra.

Durant aquests tres dies, la fira ha acollit centenars de visitants i conferències tant interessants com la de Montse Bradford sobre 'Estrès, alimentació i emocions', la del doctor Francisco Barnosell, la cuinera Carme Ruscalleda, l'economista i professor d'universitat Arcadi Oliveres, el físic i filòsof Humberto Schwab, l'il·lusionista Xevi o l'impulsor de la banca ètica Joan Melé. Personalitats reconegudes d'àmbits totalment diversos però que estan units per un mateix sentiment i compromís: la necessitat de treballar per crear una societat millor, més respectuosa amb el patrimoni natural.

D'aquesta manera, la fira s'ha convertit en un punt de trobada entre productors, fabricants, distribuïdors de productes biològics, empreses d'energies renovables, l'agrupació d'arquitectes Terram o firmes de sis categories diferents. També ha estat el lloc escollit per presentar projectes exemplars i innovadors en turisme sostenible per part de la Facultat de Turisme de la UdG, xerrades sobre el mercat que existeix dins l'àmbit del turisme sostenible a Europa o la declaració regional local per al desenvolupament sostenible. Fins i tot els més petits també han pogut trobar el seu lloc i gaudir de multitud d'activitats en l'Espai Nens.

"Ara fa deu anys no hi havia fires d'aquestes característiques a Catalunya, vam començar amb el tema del reciclatge i ara ja ha passat la història, els índex de reciclatge han millorat molt", ha comentat el director tècnic de la mostra, Oriol Costa. Des del seu punt de vista, la "sostenibilitat és una moda que ha arribat per quedar-se" i serà una de les prioritats a tenir en compte de cara a les polítiques de desenvolupament de la Unió Europea.

"Volem fer que la consciència ecològica que vivim durant un cap de setmana amb l'EcoSí, passi a ser l'eco-ciutat, que Girona es converteixi en una ciutat sostenible totalment i, posteriorment, en l'eco-regió", explica Costa. De de la direcció subratllen que la fira va rebre l'any passat 5.000 visitants, una xifra que esperen repetir aquesta 10ena edició.

"És el mateix pecat oferir una cosa dolenta com llançar menjar bo"

Per la seva banda, la Carme Ruscalleda, que ha participat aquest diumenge en una de les xerrades programades, ha destacat la importància del "valor local, comarcal i els productes de proximitat". Al mateix temps ha assenyalat que veia "fantàstic" la feina que impulsaven des d'EcoSí. "Es una fira que posa el focus en els valors que tens al costat de casa teva. Actualment amb tant informació és possible que sàpigues què passa a Moscou o Singapur però no coneixes que al costat de casa teva hi ha una granja que fan iogurts boníssim o conreen enciams de primera divisió", ha argumentat.

Ruscalleda ha assenyalat que des de fa anys que al seu restaurant impera l'antimalbaratament alimentari. "És el mateix pecat oferir alguna cosa dolenta que llançar una cosa bona. Venim de temps de bonança on les escombraries estaven plenes de menjar. Aquesta fira recupera la cultura de l'enginy, de la bona nutrició i no malbaratar ni diners ni esforços", ha assenyalat. A més, la cuinera ha posat un exemple que apliquen a la seva cuina seguint la línia de la cuina japonesa que també aposta per treure el màxim suc de tots els aliments.

"Hem descobert que un producte que aquí llencem sense pensar-nos-ho com la pell del rap allà en fan un plat boníssim. Es pot rentar, bullir i fer un sofregit i acabes amb uns 'callos de mar' catalans", ha assegurat. Per la seva banda, l'impulsor de la banca ètica Joan Melé ha destacat que, actualment, encara es parla massa de sostenibilitat i es fan poques accions.

"Hem de demostrar que no es tracta d'una cosa utòpica o de quatre hippies, es pot fer diners, hi ha empreses al darrere i sectors implicats. Això sí, sempre posant per davant el medi ambient. En altres llocs d'Europa això ja no es discuteix i es un motor important", ha assenyalat. Segons Melé, cal treballar més, crear aliances entre empresaris i àmbit diversos i fires com EcoSí són iniciatives clau. "L'eco-regió catalana que es vol fer pot servir per crear llocs de treball i desenvolupar l'ecologia a Catalunya com ha passat a Alemanya", ha destacat.

Segons Melé, la única forma d'anar un pas més enllà passa perquè cada persona es converteixi en un centre de consciència i conformar una "xarxa de consciència" ecologista i en defensa del planeta.