Fan sondejos al volcà de Caldes de Malavella per conèixer el clima de fa 3,2 milions d'anys

S'han fet perforacions de fins a 140 metres per a l'estudi

Un grup d'investigadors dirigit per l'IPHES ha fet entre els mesos de maig i juny dos sondejos al volcà del Camp dels Ninots de Caldes de Malavella (Selva) de 113 i 140 metres de profunditat que serviran per conèixer millor l'evolució climàtica i paisatgística del sud d'Europa i per estudiar també la formació del mateix volcà.

El sondeig a permès obtenir una seqüència contínua de tots els sediments que s'han dipositat en el cràter del volcà des del fons del llac inicial fins a la superfície actual. Segons els investigadors, amb la informació aconseguida es podrà reconstruir amb molta precisió el paleoambient del Camp dels Ninots de fa 3,2 milions d'anys.

Amb la informació que proporcionen els sediments lacustres recuperats es podrà reconstruir amb molta precisió el paleoambient del Camp dels Ninots de fa 3,2 milions d'anys, gràcies a les restes de pòl·lens, fotòlits, diatomees, etc., que han quedat atrapats en aquests sediments i permetran entendre la transició del clima subtropical d'aquella època fins a l'actual clima mediterrani. Segons explica un dels codirectors, Gerard Campeny, "és com si cadascun dels estrats que componen el jaciment representés una fotografia de la seva època i la suma dels diferents fotogrames ens atorgaran la pel·lícula de l'evolució del Camp dels Ninots al llarg del temps".

Perforació pionera a l'Estat

L'extracció l'ha feta l'empresa especialitzada In Situ Testing S.L. mitjançant tubs de 60 centímetres que recuperaven el material intacte, sense remoure's i amb la indicació de l'orientació geogràfica. Aquesta és la primera vegada a la Península i una de les poques vegades a tot Europa en què es fa una perforació d'aquestes característiques en un volcà de tipus maar, és a dir, a l'interior del quals s'hi va formar un llac.

La zona triada per fer el sondeig, a prop de can Pla i de can Pinyoner, és el punt que permetia fer el forat més profund i arribar a l'epicentre del volcà. Aquesta informació s'havia obtingut gràcies a les proves realitzades en anteriors campanyes.