8 dels 57 nens que han estat en contacte íntim amb el nen malalt de diftèria són portadors del bacteri. No estan malalts, però poden transmetre la malaltia a altres persones i infectar als individus no vacunats. Per aquest motiu, i tan bon punt el Departament de Salut ha conegut els resultats d'aquests anàlisis, han començat un tractament amb antibiòtic, concretament penicil·lina benzatina. Durant un període d'entre 8 i 10 dies estaran a casa, per evitar el cotnacte amb persones no vacunades, i se'ls repetiran els cultius per comprovar l'eliminació dle bacteri.
Així ho ha explicat el conseller de Salut Boi Ruiz, aquest dimecres, en una roda de premsa on també ha informat que en nen d'Olot ingressat a l'Hospital de la Vall d'Hebron segueix estable dins la gravetat. Ruiz ha volgut recalcar que ''els que han fet el que havien de fer'' i per tant ''no tenen la malaltia'' han de seguir el tractament i ser ''prou generosos'' per evitar propagar la malaltia entre aquest segment de la població. Salut calcula que a la Garrotxa, només el 3% dels infants no està vacunat. Els responsables de Salut també han confirmat que els darrers dies, les vacunacions per diftèria s'han disparat, a la zona, al voltant d'un 20%.
Per aquest motiu, el titular de Salut ha tornat a fer una crida, d'una banda, a les famílies que no han vacunat els fills perquè facin ''un exercici de responsabilitat'' i per una altra, als informadors que fan ''hipòtesis'' sobre les vacunes i un diagnòstic propi. El conseller ha apel·lat l'evidència científica i ha recordat que l'únic malalt és un no vacunat, que els portadors no estan malalts, i que la malaltia no s'havia vist a l'estat espanyol en els darrers 30 anys. Per Ruiz són ''prou'' raons per rebatre ''hipòtesis poc responsables''.
El president de la Societat Catalana de Pediatria, Ferran Moraga, ha recordat que el 95% de la població infantil està vacunada de diftèria i que als 14 anys, quan s'hauria de posar la sisena dosi, ho fa el 80% de la població. Per Moraga són ''bones xifres'' perquè suposen una cobertura vacunal ''elevada''.
Recomanacions per a casals i colònies d'estiu
El conseller Boi Ruiz també ha explicat que enviaran una recomanació als casals i a les colònies d'estiu de la Garrotxa perquè demanin el carnet de vacunació de tots els participants i evitar l'assistència d'infants no vacunats. El conseller ha reconegut que no hi ha legislació per poder prohibir l'admissió al casal però creu que és una mesura per la seguretat dels infants no vacunats, tenint en compte que el curs escolar acaba la setmana vinent, i majoritàriament, els nens i nens assisteixen a aquest tipus d'activitats d'estiu.
Salut vol que la vacuna de la varicel·la i meningitis B s'incloguin al calendari
Boi Ruiz també ha reiterat la voluntat del Departament que les vacunes de la varicel·la i de la meningitis B (meningococ) s'incloguin al calendari sistemàtic i que l'administració té l'obligació de garantir el seu finançament. Salut ha fet la petició al ministeri de Sanitat, que ho té està estudiant. La vacuna coneguda com a Prevenar, del pneumococ, serà sistemàtica el desembre de 2016.Les vacunes representen 40 milions d'euros de cost al departament, dels 8.300 milions de pressupost total, i els seus responsables consideren que hi ha una bona relació cost efectivitat.
Actuació d'ofici del Síndic de Greuges
Arran d'aquests casos d'infants portadors, el Síndic de Greuges ha obert una actuació d'ofici i ha demanat al Departament de Salut el control que té sobre els infants no vacunats, la possible infecció d'altres infants i també les mesures que s'adoptaran. El Síndic investigarà les mesures previstes per localitzar i contenir possibles focus de contagi. A més, el Síndic també s'ha dirigit al Defensor del Poble perquè s'adreci a les instàncies estatals en referència a les competències estatals sobre el calendari de vacunació i la seva possible obligatorietat.