Fan esclatar una mina de la Segona Guerra Mundial a la costa de Roses

L'artefacte, d'origen alemany, tenia 190 quilos d'explosiu i un diàmetre de 80 centímetres

Els bussejadors de la unitat de mesures contra mines (UBMCM) de l'Armada i el Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil han fet detonar aquesta tarda una mina d'orinc de la Segona Guerra Mundial trobada a pocs metres de la costa a Roses (Alt Empordà).

L'artefacte, d'origen alemany, tenia una càrrega de 190 quilos d'explosiu i mesurava 80 centímetres de diàmetre.

Com que la mina estava a només 300 metres de la platja de l'Almadrava, abans de destruir-la l'han hagut d'elevar amb uns globus i desplaçar-la mar endins.

"No sabíem com estaria l'explosiu, podia ser inestable, i per això hem anat de mica en mica", ha afirmat el cap del GEAS a Girona, Fernando Aguirre.


 

Vídeo © ACN

L'operació per reflotar la mina, dur-la mar endins i destruir-la s'ha allargat més de vuit hores. Els especialistes de l'armada i bussejadors del GEAS de la Guàrdia Civil han començat poc després de les nou del matí amb una reunió on han definit les dificultats per neutralitzar aquest artefacte. El principal problema és que es trobava a uns trenta metres de la costa i a uns 300 de la platja de l'Almadrava. "Havíem d'anar amb molt de compte per no causar cap dany", ha detallat Aguirre.

La Guàrdia Civil va localitzar la mina dimarts al matí, mentre feien una immersió rutinària a la zona per comprovar l'estat de les praderies de posidònia just abans que les embarcacions hi comencin a fondejar aquest estiu. Immediatament, es van posar en contacte amb els especialistes de la unitat de mesures contra mines que s'han desplaçat fins a Roses des de la base de Cartagena (Múrcia).

"L'explosiu estava molt proper a la costa, s'havia de moure", ha explicat Aguirre. No ha estat senzill perquè, a més, la mina estava en molt mal estat per la corrosió provocada pel pas del temps i no estava sencera. De fet, els bussejadors han col·locat un primer globus al voltant de l'artefacte però, en el moment d'inflar-se, la carcassa que recobreix la mina s'ha trencat i han hagut de començar de nou.

Un cop han aconseguir hissar la mina, l'han allunyat de la costa. "L'hem portat fins a 24 metres de profunditat i a uns 900 metres de la cosa", ha detallat el cap dels GEAS a les comarques gironines. Després d'allunyar el perill de la costa, han començat els treballs per situar càrregues explosives per fer una detonació controlada.

Deflagració de baixa intensitat

Durant les hores de treballs, no s'ha permès el bany a la platja de l'Almadrava ni a les piscines dels hotels de primer línia. Mossos d'Esquadra i Policia Local També han tallat vies d'accés per minimitzar riscos en l'explosió.

El brigada David Aliste Roldán, de la uniat de bussejadors de mesures contra mines ha explicat que se situen explosius a certa distància de la mina, amb l'objectiu que l'onada expansiva neutralitzi la càrrega explosiva i evitar una gran deflagració que pugui danyar el fons marí. "La càrrega conformada ha aconseguir neutralitzar els mecanismes d'activació dels explosius de la mina", ha explicat. Així, al final, la detonació ha estat només la de la càrrega de baix impacte.

"Cada vegada que ens veiem obligats a moure un explosiu, hem d'assumir diversos riscos, i en aquest cas més perquè l'estat de conservació de la mina era molt precari", ha explicat Aguirre. Els bussejadors han traslladat els fragments que han quedat de la mina fins al port.

L'artefacte era una mina d'orinc d'origen alemany de la Segona Guerra Mundial. Segons els bussejadors de mesures contra mines, duia una càrrega explosiva de més de 190 quilos i la mina tenia una esfera de 80 centímetres. El brigada recorda que són explosius inestables i insta qualsevol pescadors o bussejador que localitzi un artefacte a comunicar-ho immediatament per poder-lo desactivar.