La Banda Impossible assaja a Salt abans del Canet Rock

Músics de les bandes mítiques del rock català s'han agrupat per un concert històric

"La millor manera de reivindicar-nos és posar a l'abast de la gent les cançons que fem, qui vingui i ens escolti no podrà dir allò que es deia tant en els 90 de què el rock català és una merda, si no t'agrada cap de les cançons és que tens més aviat un problema psicològic". Aquesta és una reflexió del cantant d'Els Pets, Lluis Gavaldà, que pràcticament comparteixen la resta d'integrants de La Banda Impossible i que resumeix l'esperit que hi ha al darrera d'aquest concert. 

Molts asseguren que quan una nova generació de músics triomfa al país -com podria ser actualment- "s'oblida" els seus predecessors. A més, consideren que els grups dels 90 no van ser ben tractats per la crítica i que, per això, volen posar una darrera l'altra "bones cançons" del gènere. "Serà un recull de les grans cançons de la història de la música en català, potser no les millors, defensades pels cantants originals però amb una barreja constant a la banda", ha explicat Oriol Farré (Gossos), encarregat d'organitzar el concert. 

Durant els 90, va ser un moment del naixement de molts dels grups que integren aquesta banda, que es reunirà en un concert únic al Canet Rock el 4 de juliol. Hi són representats Glaucs, Els Pets, Sangtraït, Ja t'ho Diré, Sopa de Cabra, Gossos i Lax'n'busto i també s'espera que durant el concert hi hagi incorporacions de darrera hora i algun membres de bandes actuals. "Un cantant d'un dels grups del moment va venir a assajar i deia que estava nerviós de tocar amb nosaltres quan ell omple places i pavellons", reflexionava astorat Lluís Gavaldà. 

La banda s'ha trobat al complet en un assaig a la sala La Mirona de Salt. Aquest serà el penúltim que facin els 18 membres abans de l'actuació del 4 de juliol. Tot i que tots reconeixen que els ha entrat el cuc amb això de trobar-se -"som una gran família, hi ha molt bon rotllo de sempre i no és un dir", reconeix Farré-, no valoren fer cap més actuació després del Canet Rock. "Molts som músics en actiu, amb els nostres projectes i bandes i és complicadíssim quadrar les agendes", afegeix Farré. 

Pemi Fortuny torna nou anys després
La Banda Impossible original, sorgida l'any 2000, incorporava ja alguns dels membres de l'actual banda, com Cris Juanico, Natxo Tarrés o Pemi Fortuny, a més de Dani Nel·lo, de La Banda del Zoco; i les cubanes residents a Barcelona Gema 4. Ara, però, torna ampliada i reforçada ja que, en alguns moments del concert, hi haurà fins a 18 músics dalt l'escenari. 
Un dels retorns més esperats serà el de l'exvocalista de Lax'n'busto, Pemi Fortuny, que fa pràcticament una dècada que està allunyat dels escenaris i viatja pel món fent projectes amb la seva consultoria social. "Tot va sorgir d'una conversa amb en Jofre (Glaucs) que vam dir que estaria bé trobar-nos i de seguida tothom s'hi va engrescar, ha estat molt emocionant", subratlla. Malgrat tot, no s'amaga que li ha costat agafar el ritme. "Costa més del que em pensava, després del primer dia d'assaig i tota l'estona cantant m'ho vaig notar", diu fent broma. 

El repertori

Durant l'assaig s'ha donat a conèixer part del repertori que durant una hora i quart defensaran dalt l'escenari. Entre d'altres, es podran escoltar 'Corren' (Gossos), Bon Dia ('Els Pets'), 'El vol de l'home ocell' (Sangtraït), 'Si véns' (Ja t'ho diré) i Miami Beach (Lax'n'busto), 'Quant et sentis de marbre' (Gossos).

L'objectiu del concert és que engresqui no només als seguidors de les bandes mítiques dels 90 sinó que també sigui una "experiència emocional intergeneracional", ja que hi haurà pares que hauran transmès les cançons als seus fills.