El mercat local torna a comprar segones residències a la costa gironina

Els API i els constructors alerten que comença a faltar obra nova a determinades zones amb gran demanda com Girona ciutat

Ara fa sis mesos, el 29è estudi de preus de mercat dels habitatges a la demarcació de Girona ja mostrava un principi d'estabilització en els preus dels immobles. Ara, el Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària i el Gremi de Promotors i Constructors d'Edificis de Girona ha revelat durant la presentació del 30è estudi que els brots que despuntaven a l'hivern, ja són una realitat. "Es confirma un canvi de tendència i normalització del sector tot i que els preus continuen baixos. Tot i això, comencen a tendir a l'alça", ha explicat el president del Gremi de Promotors i Constructors, Josep Maria Coll.

Des del sector assenyalen que aquesta situació és una mostra més de l'inici de recuperació econòmica que es viu a tot el territori. No obstant això, tant els API com els promotors, subratllen que van amb peus de plom i que es tracta d'un "escenari optimista prudent" i no dubten en assenyalar que, diferència d'anys passats, les perspectives cada vegada són més bones.

Els pobles de la costa continuen essent el motor de la compravenda d'habitatges arreu de les comarques gironines. Un exemple és Roses, tal i com ha detallat el president dels API, Ramon Corominas, qui ha assenyalat que en aquesta vila es realitzen anualment "més compravendes que a la ciutat de Girona". Una situació que també creuen que es repeteix en altres poblacions properes de l'Alt Empordà però que no estan incloses dins dels 11 municipis analitzats a l'estudi.

Habitatges de segona mà que no estan en bones condicions

Pel que fa a l'àmbit dels preus des habitatges de segona mà - i deixant de banda les distorsions que comporta l'aparició d'estoc d'entitats bancàries com la Sareb que destaroten els preus- aquests també s'han estabilitzat. En concret, els preus han retornat a les xifres dels anys 2003-2005.

Això sí, des del Col·legi d'API detallen que hi ha poblacions o zones més àmplies on - tot i la demanda latent- l'oferta de pisos i habitatges de segona mà no és de qualitat. A més, en ciutats com Girona, el sector ha notat que els ciutadans i compradors comencen a demanar més immobles d'obra nova. "Hi ha una manca una oferta d'aquest tipus a la capital gironina, no es fan nous edificis, com tampoc a primera línia de mar", subratllen els presidents de les dues entitats encarregades de tirar endavant l'estudi. "Això veiem en el fet que hi ha gent que aposta per transformar un habitatge vell en un de nou", ha explicat Coll.

Tot i això, en altres localitats amb menys demanda, l'estoc d'habitatges acabats i buits continua essent important i tardarà a eixugar-se.

El mercat local torna a buscar segones i terceres residències

Un dels aspectes principals que es desprèn de l'estudi realitzat per Miquel Bosch és que, per primer cop des de l'inici de la crisi econòmica, ciutadans catalans i espanyols busquen i estan comprant segones residències a la costa gironina i fins i tot terceres al Pirineu gironí. A pobles com Puigcerdà i Alp, des del 2012 i fins al 2014, s'han venut 300 habitatges nous. "Era un mercat que havia desaparegut i ara ha tornat a aparèixer", ha comentat el president dels promotors gironins.

Fins ara, els únics que adquirien habitatges en aquestes zones eren estrangers, del centre d'Europa (belgues, francesos, suïssos o holandesos) o de l'Est, sobretot russos. Un punt d'inflexió que valoren molt positivament.

Augmenta el nombre de joves que aposten per llogar

Pel que fa al lloguer d'habitatges, els ciutadans cada cop busquen immobles més grans, de fins a quatre habitacions. Pel que als preus, el membre del Col·legi API de Girona, Eduard Galobardes, ha comentat que comencen a tendir a l'alça després d'anys de caigudes successives.

En aquest sentit, han notat un augment substancial del nombre de joves que volen independitzar-se i busquen un pis de lloguer. Només cal mirar-se les xifres, des del 2007 i fins al 2014 els contractes de lloguer han crescut un 138%. Tot i això, als països i zones mediterrànies com Catalunya, la població aposta més per comprar-se una propietat o casa en comptes de viure de lloguer. "És un element cultural, al països mediterranis el 70% de la ciutadania vol o ha comprat un immoble mentre que aquesta xifra es situa en el 60 o 50 per cent als països del centre d'Europa", ha destacat Corominas.

Segons Galobardes, l'augment dels preus de lloguer i l'actual situació de liquiditat dels bancs fa que la compra de pisos per posteriors arrendaments sigui una opció segura per a inversors que busquen obtenir una millor rendibilitat dels seus estalvis. "Ara poden comprar un pis barat i demanar un lloguer més alt mentre que si mantinguessin els diners al banc no guanyaria tant", ha afegit.

En aquest sentit, els agents immobiliaris també destaquen que hi ha un gran nombre de veïns de Barcelona i de la comarca del Maresme que aprofiten els bons preus dels pisos de lloguer de Blanes o Lloret de Mar, a la comarca de la Selva, per traslladar-s'hi a viure mentre treballen a la capital catalana o comarques barcelonines.

L'alta velocitat fa créixer la demanda de locals a Girona

D'altra banda, un altre aspecte sorprenent que es desprèn de l'estudi és el gran augment de la demanda de lloguer de locals i espais pel barri de Sant Narcís, sobretot a la plaça Europa i rodalies, arran de l'arribada del tren d'alta velocitat a Girona. "En els últims dos anys ha crescut un 150%", ha subratllat el president del Col·legi d'API.

En últim lloc, tant els agents immobiliaris com els promotors de la ciutat, han alertat que han començat a trobar edificis de més de 45 anys que no compleixen amb la Inspecció Tècnica d'Edificis (ITE).