Es restableix el servei de trens entre el desconcert dels passatgers

Els trens de la R11 i la RG1 circulen amb quaranta minuts de retard

El trànsit ferroviari de Regionals i Rodalies entre Girona i Caldes de Malavella s'ha restablert per una de les vies a les nou del matí. Aquest dijous a primera hora, la circulació entre aquestes dues estacions s'ha vist afectada pel tall del cable de la catenària que ha deixat la línia sense subministrament elèctric en sentit Barcelona i que ha impedit la circulació en sentit contrari per la presència d'un tren de mercaderies travessat, que és el que s'ha trobat amb la incidència poc abans de les sis del matí.

Segons Renfe, aquest comboi ha estat retirat de la via per una locomotora provinent de Portbou poc abans de les nou del matí. Adif calcula que la circulació es normalitzarà a les onze del matí.

La retirada del tren de mercaderies que s'ha vist afectat pel tall del cable de la catenària ha permès que els combois entre Girona i Caldes de Malavella comencessin a circular per via única. Amb tot, com que els combois només poden circular per una via, els trens de la R11, entre Portbou i Barcelona, i la RG1, entre Figueres i l'Hospitalet de Llobregat, encara circulen amb una mitjana de quaranta minuts de retard.

Mentre la circulació de trens no es normalitza, es manté el transport alternatiu per carretera i els passatgers que van amb destí a Barcelona es deriven a l'AVE.


Els tècnics d'Adif segueixen treballant per reparar la catenària i calculen que els combois podran començar a circular per les dues vies cap a les onze del matí. La manca de subministrament elèctric s'ha detectat quan faltaven deu minuts per les cinc del matí. L'ens gestor d'aquesta infraestructura ha obert una investigació i ha explicat, a través d'un comunicat, que l'origen més probable de la incidència ha estat un error humà en la gestió de la circulació entre la terminal de mercaderies de Girona i les vies generals, ja que en el punt on s'ha produït l'incident estaven fent operacions de manteniment del sistema d'electrificació, uns treballs que s'acostumen a fer en horari nocturn per evitar entorpir la circulació de trens.

Confusió entre els passatgers

La interrupció del pas de trens ha provocat cues per demanar informació i desconcert entre els passatgers, que no sabien com cobrir el trajecte. Els viatgers que anaven a la ciutat de Barcelona són els que han tingut menys problemes, perquè han pogut fer el trajecte en alta velocitat. Fonts de Renfe han detallat que el canvi de comboi no ha suposat cap cost afegit per als usuaris del tren, perquè han viatjat en TAV amb el bitllet que ja tenien per al tren convencional.

El que han tingut un matí més mogut i han hagut de combinar diferents mitjans de transport són els viatgers que sortien o anaven a estacions de poblacions al llarg del recorregut. Diversos autobusos han cobert el trajecte entre Girona i Caldes de Malavella, però això ha provocat retards.

"He d'anar a treballar a Sant Celoni, no em saben dir quan sortirà l'autobús perquè he d'esperar que estigui ple i, un cop a l'estació de Caldes, tampoc m'asseguren a quina hora sortirà el tren, no puc estar pendent de tot això", ha lamentat un dels usuaris, Albert Brunet.

Aquest viatger, després de consultar alternatives amb personal d'informació, ha decidit tornar a casa i agafar el seu cotxe particular. "Així en faig més via, no tinc altre remei perquè he d'anar a treballar", ha afirmat. Brunet, a més, no ha viatjat sol en cotxe perquè ha ofert a altres passatgers que també s'havien quedat penjats anar amb ell. "Els he dit que els porto a Caldes, així anirem més ràpid tots plegats", ha exposat.

Tard a la feina amb excusa

Brunet havia d'agafar el Mitja Distància de les nou menys deu del matí per començar a treballar a dos quarts de deu. "He trucat perquè vaig un pèl tard, però no arribaré tan tard com si hagués d'agafar un autobús i un tren", ha dit.

A l'estació de Girona, un altre viatger, Àlex Guerrero, no ha tingut més remei que agafar l'autobús. "Havia d'agafar el tren per anar a Riudellots a la feina, però no circulen", ha explicat. Guerrero calcula que acabarà arribant mitja hora tard a la feina. "No puc sortir amb el primer bus perquè va directament a Caldes, hauré d'esperar el següent que és per a parades intermitges", ha detallat el viatger.

Àlex Guerrero havia d'agafar el tren que arribava a Riudellots a tres quarts de nou, perquè comença a treballar a les nou. "Segur que no arribaré a temps, però avui tinc excusa", ha conclòs.