El TSJC, preocupat per la saturació del Jutjat Mercantil de Girona

L'ens reclama una segona seu

La saturació que viu el Jutjat Mercantil de Girona preocupa, i molt, el TSJC. Durant els darrers anys, la crisi econòmica ha disparat el número de casos que hi entren. La majoria, concursos de creditors i liquidacions d'empreses.

De fet, només cal donar un cop d'ull a l'estadística per veure-ho. L'any passat, en aquest jutjat van entrar-hi 812 assumptes (gairebé un 20% més que al 2013). La situació que viu el Mercantil de Girona, a més, és diferent a tota la resta de Catalunya (on aquí, al llarg del 2014, els casos van anar a la baixa).

Tot plegat comporta que el Jutjat Mercantil de Girona visqui una sobresaturació preocupant. Per intentar solucionar-ho, el TSJC ja hi ha posat un jutge de reforç, però tot i això, encara no es dóna abast. Per això, aprofitant que avui la Sala de Govern de l'alt tribunal s'ha reunit a Girona, el seu president, Miguel Ángel Gimeno, ha reclamat que es creï un segon Jutjat Mercantil a la capital.

Gimeno assegura que només cal remetre's als números per veure com aquesta necessitat és evident. No només als d'entrada de casos, sinó també als barems fixats pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Des de Madrid, es considera que el número d'assumptes que hauria d'assumir cada any un jutjat mercantil no hauria de superar els 388 (en argot judicial, això es coneix com a mòdul).

A Girona, però, aquesta barrera se supera amb escreix. De fet, l'actual Jutjat Mercantil ja es troba fins a un 121% per sobre dels mòduls fixats des de Madrid. És a dir, que com assegura el president de l'Audiència, Fernando Lacaba, ja s'han superat "línies vermelles" i cal posar remei a una situació cada cop "més escandalosa".

"Es posa en perill l'economia"

Fernando Lacaba assegura, a més, que la sobresaturació del Jutjat Mercantil "posa en perill l'economia" de la demarcació. Com que no dóna abast, la resolució dels assumptes "s'encalla" durant mesos. I això suposa que hi hagi empreses que es vegin abocades a tancar i a acomiadar els treballadors tot i tenir inversors disposats a reflotar-les (perquè el jutjat encara no ha resolt sobre la seva situació). "Els concursos de creditors s'allarguen en el temps, i això té una força expansiva", indica Miguel Ángel Gimeno.

Tant el president del TSJC com el de l'Audiència asseguren que el problema que viu el Jutjat Mercantil ja és "estructural". I que només des de Madrid es té la clau per resoldre'l, perquè amb la crisi el Ministeri només ha creat nous jutjats amb comptagotes (i cap d'ells, a Girona).

Assumir càrrega des de Figueres

Durant la reunió de la Sala de Govern del TSJC també s'ha parlat de la situació que viuen els tres Jutjats Socials de Girona. Entre tots, arrosseguen fins a 3.000 casos pendents de resoldre, perquè l'allau de demandes per acomiadament els ha col·lapsat. La situació és diametralment oposada, però, a la que viu l'altre Social que hi ha a la demarcació, el de Figueres. Aquí, el 2014 es va tancar amb només 117 assumptes amb tràmit.

Per intentar resoldre la situació que viuen els de Girona, des del TSJC s'ha posat un jutge de reforç als tres jutjats socials. Hi va dos dies per setmana i Gimeno calcula que permetrà donar sortida a 500 casos al llarg de l'any. "Això també ens ha permès reduir el temps d'espera dels judicis, sobretot els d'acomiadaments; quan abans la mitjana era d'entre nou i deu mesos, ara es troba entre tres i quatre", indica el president del TSJC.

Des de l'alt tribunal català, però, la solució definitiva passa perquè el Jutjat Social de Figueres (que només tracta casos de l'Alt Empordà) assumeixi feina dels de Girona (que s'encarreguen de tota la demarcació). "Si hi ha un cas a Olot, per exemple, tant és que es tracti a Girona com a Figueres, perquè el desplaçament d'advocats i procuradors hi és igualment", ho exemplifica Gimeno.

Perquè això es pugui fer, però, de nou cal tornar a mirar cap a Madrid. I és que, fins que no s'aprovi la reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ), no serà possible que el Social de Figueres ampliï el seu territori. "Això ens permetria estendre la jurisdicció del de Figueres i que entri en el repartiment dels assumptes juntament amb els altres tres de Girona", conclou el president del TSJC.