El jaciment arqueològic de la Casa de Cultura podria ser visitable

S’hi ha trobat l’antic traçat del carrer de Fontanilles amb construccions fetes entre els segles XIV i XVIII

A finals del mes de febrer van començar les obres de reforma de l’espai de biblioteca de la Casa de Cultura. Com a fase prèvia a les actuacions, durant les qual calia obrir i fer rases al subsòl, es va procedir a fer unes prospeccions arqueològiques a la zona. Aquests treballs han posat al descobert diverses restes arqueològiques que pertanyen a l’estructura urbana que existia a Girona a la segona meitat del segle XVIII i que estava documentada en la cartografia antiga.

L’Ajuntament de Girona, d’acord amb la Diputació de Girona, que és la institució titular de l’immoble, estudiarà properament la viabilitat de recuperar i restaurar aquest jaciment per tal de fer-lo visitable.
 
Concretament, s’hi ha trobat un recorregut d’uns vint metres de llarg i cinc metres d’ample de l’antic traçat del carrer de Fontanilles, que travessava de manera transversal l’actual edifici de la Casa de Cultura. A banda i banda del carrer s’hi han descobert dues cases a cada voral que es calcula que es van construir primerament al segle XIV i que es van reformar diverses vegades fins al segle XVIII. Aquestes quatre cases, que van ser enderrocades cap al 1760 amb motiu de la construcció de l’edifici de l’actual Casa de Cultura –llavors Hospici de Misericòrdia-, presenten una arquitectura notable i de dues se’n conserva la pavimentació, amb còdols compactats amb motius florals i rajoles artesanes. També s’hi  pot apreciar el clavegueram de l’època i fins i tot llindes amb noms d’antics oficis. A més s’hi han trobat atuells ceràmics, material metàl·lic i utensilis de pedra de les diferents èpoques.
 
Les obres a la Casa de Cultura es van iniciar amb motiu del trasllat, el passat mes de desembre, de la biblioteca central de Girona al nou edifici d’Emili Grahit, fet que ha provocat una redistribució dels equipaments bibliotecaris de la ciutat. Així doncs, a l’espai de la plaça de l’Hospital està previst que s’hi ubiqui la biblioteca municipal Ernest Lluch, que actualment es troba dins el Centre Cívic Pla de Palau. A causa de les restes trobades, s’està treballant per replantejar el projecte de l’espai de la Casa de Cultura.