Fins a cinc nois van relatar haver rebut abusos per part de l'expresident de la Creu Roja

La policia creu que hi va haver "una certa complicitat" entre ajuntament, entitat i consorci per no adoptar cap mesura

Segon dia de judici contra l'expresident de la Creu Roja de Banyoles, Joaquim Homs. Després que ahir declaressin les suposades víctimes -l'acusat ho farà al final de tot- avui ha tocat el torn a la primera tanda de testimonis. Entre ells, els Mossos d'Esquadra que van prendre declaració als joves magribins quan aquests van anar a comissaria acompanyats dels educadors socials.

Els agents han explicat que els nois (la majoria d'ells, menors) van relatar de manera "extensa, clara i contundent" haver rebut abusos per part de Joaquim Homs. En total, els Mossos d'Esquadra van prendre declaració a cinc joves. Tot i això, al final només tres d'ells es van atrevir a signar-la. Els altres dos, han precisat els agents, no ho van fer per temor o vergonya.

"Es veia que volien treure's un pes de sobre explicant-ho tot, però al mateix temps també tenien por i se'ls veia avergonyits, perquè això xoca amb les seves creences", han dit els agents. Entre d'altres, els nois van relatar com l'expresident de la Creu Roja els feia petons a la boca, tocaments als genitals, els obligava a mirar pel·lícules pornogràfiques o es dutxava amb ells i els demanava que el masturbessin.

La majoria dels abusos haurien passat a la casa de l'acusat, però Homs també hauria aprofitat altres moments en què estava sol amb els nois per fer-los tocaments (com ara dins les ambulàncies de la Creu Roja). Segons els Mossos d'Esquadra, que donen "credibilitat" al relat dels joves, els nois magribins veien l'acusat com una "persona poderosa", que els ajudaria a aconseguir feina o arreglar els papers.

"Certa complicitat"

La policia també creu, i així ho va recollir la investigació, que hi va haver "una certa complicitat" entre l'Ajuntament de Banyoles, la Creu Roja i el consorci de Benestar Social del Pla de l'Estany "per no emprendre cap acció al respecte" un cop se'ls va alertar de l'existència dels possibles abusos.

Això va ser entre finals del 2011 i principis del 2012 (un any abans que es presentés la denúncia). Aleshores, hi va haver una reunió entre els responsables del consorci i els educadors socials. La trobada es va fer, precisament, després que alguns joves expliquessin als educadors que Joaquim Homs havia abusat d'ells.

Com que els nois no ho volien denunciar, perquè els hi feia vergonya i no volien que la comunitat magribina se n'assabentés, des del consorci de Benestar Social només es va informar l'Ajuntament "per prudència". Segons ha explicat l'antic gerent del consorci, sí que es va iniciar un expedient, però la cosa no va anar més enllà.

El gerent ha defensat que, "d'acord amb els educadors socials", es va decidir fer un seguiment als joves magribins. Tot i això, però, aquí les versions d'uns i altres difereixen. Els educadors asseguren que l'Ajuntament i el consorci els van dir que "no farien res", i que havien de ser les mateixes víctimes qui ho denunciessin. Per això, ells mateixos van decidir tirar endavant i portar el cas als jutjats.

Durant les seves declaracions, els educadors han explicat que Homs escollia joves "sense futur ni perspectives" i que se'n guanyava la confiança oferint-los feina i fent-los regals (com ara roba o vambes). "Havíem detectat canvis d'actitud amb alguns d'ells, com ara que vestien de manera diferent, i per això vam sospitar", ha dit un dels educadors, que també ha precisat que els nois es movien entre "la gratitud i la servitud" quan parlaven de l'expresident de la Creu Roja. De fet, un dels treballadors socials ha recordat que, a l'hora de referir-s'hi un dels joves va dir: "Per a mi en Quim és una persona molt important, però ell és així".

"És impossible que ho faci"

Durant la sessió d'avui, també han desfilat pel Jutjat Penal Número 3 tota una tanda de testimonis proposats per la defensa. Hi havia treballadors de la Creu Roja, antics voluntaris i familiars de l'acusat. Tots ells han assegurat que "mai" havien vist que Joaquim Homs abusés de cap menor, ni tampoc ho havien sospitat. "És impossible que ho faci", ha dit un dels empleats de l'entitat a Banyoles.

Aquests testimonis també han explicat, a més, que un dels joves que ha dut l'expresident a judici va tenir problemes quan treballava a la Creu Roja (perquè no complia amb la feina i s'adormia). Per últim, el nebot de Joaquim Homs (que té les claus de casa l'acusat) i el seu oncle (que hi aparca el cotxe al garatge) han explicat que mai havien vist cap jove magribí a l'habitatge quan hi anaven.

Demà, el judici continuarà amb les declaracions dels últims testimonis i els perits. S'espera que l'acusat declari al llarg del matí. L'expresident de la Creu Roja de Banyoles s'enfronta a una condemna de 18 anys de presó, 7.200 euros de multa i a pagar una indemnització de 9.000 euros a cada víctima pels delictes d'abusos sexuals i prostitució de menors.