'Ens deia que fer-nos petons i tocaments era normal perquè ens estimava'

Avui ha començat el judici contra l'expresident de la Creu Roja de Banyoles

L'expresident de la Creu Roja de Banyoles s'ha assegut aquest dilluns a la banqueta del Jutjat Penal 3 de Girona. En total, Joaquim Homs s'enfronta a 18 anys de presó per prostituir i abusar sexualment de tres joves. El cas es va destapar ara fa dos anys, el maig del 2013, arran d'una denúncia interposada per educadors socials del Pla de l'Estany.

Tot i que el guió marcava que l'acusat havia de declarar a primera hora del matí, el jutge -atenent la petició de la defensa- ha acceptat que Homs ho faci al final del judici. És a dir, dimecres o dijous, depenent de com s'allarguin les declaracions de tota la tanda de testimonis i perits que hi ha citats.

Aquest dilluns, la sessió s'ha centrat en les declaracions dels tres joves que haurien patit els abusos sexuals. Els nois, de procedència magribina, van conèixer Joaquim Homs entre els anys 2006 i 2008. Aleshores, només un tenia 18 anys; els altres dos eren menors.

Segons han explicat, van anar a demanar ajuda a l'expresident de la Creu Roja per veure si els podia trobar feina i ajudar-los amb els papers. Els nois han relatat que l'acusat va ser molt amable amb ells, que es va interessar per la seva situació personal (tots vivien amb familiars perquè no tenien ingressos) i que els va prometre que els ajudaria.

"El vèiem com una persona amb molt poder i, a més, se'n vantava; quan faltava algun paper o document, amb una trucada de mòbil ho solucionava", ha explicat un dels nois. "Havia ajudat moltes famílies i ens deia que això era molt fàcil per a ell", declarava un altre.

Els tres joves han dit que Quim Homs els havia aconseguit feinetes, algunes de les quals relacionades amb la Creu Roja. Controlar el trànsit a l'entrada i sortida de les escoles, acompanyar l'ambulància o fer hores en un bar n'havien estat algunes. A un dels nois, a més, l'acusat va ajudar-lo perquè pogués comprar-se unes ulleres. A més, sovint, l'expresident anava a sopar amb ells o els convidava a casa seva. "Al principi érem com un pare i un fill, li estava molt agraït", ha dit un dels nois.

Petons i tocaments

Segons han relatat els tres joves, abusos van començar al cap d'uns mesos. En un principi, han explicat, eren petons a la galta, abraçades o tocaments per damunt la roba. Però a mesura anava passant el temps, els tres joves han dit que cada vegada anaven a més.

Entre d'altres, els nois han declarat que l'acusat els hi feia petons a la boca o els hi tocava els genitals. A més, els convidava a casa seva per dormir despullats amb ells o dutxar-s'hi. "Ens demanava que l'ensabonéssim, que li féssim massatges i algun cop també l'havíem de masturbar", ha dit un dels joves. "Jo aleshores era molt petit; si em deia que li posés crema al cul, què ha de pensar un nen?", ha explicat un altre. I hi ha afegit: "Em sentia com un esclau d'aquells de fa milers d'anys".

Segons els denunciants, Homs abusava d'ells en presència d'altres menors (a qui també convidava a casa seva). Els joves han dit que l'expresident de la Creu Roja els deia que tot allò era "normal" i que ho feia perquè els "estimava", però que si ells hi mostraven més resistència, aleshores el to era un altre. "Si no vols fer això, la porta és molt gran"; "Jo sóc l'amo i només em tens a mi perquè t'ajudi"; "Si no t'agrada, avall que fa baixada, perquè com tu n'hi ha 50.000", han explicat que els deia l'acusat.

Els tres nois han dit que la majoria dels abusos havien tingut lloc a casa de l'expresident de la Creu Roja. Però que Homs també aprofitava altres moments per tocar-los, com ara quan anaven en cotxe, es trobaven sols al carrer o bé s'estaven dutxant al Club de Natació.

Els joves han declarat que s'ho havien callat tot per "vergonya", perquè això xocava amb les seves creences (són musulmans) i perquè es creien les amenaces. Però que al maig del 2013 van decidir explicar els abusos davant la policia per evitar que l'expresident de la Creu Roja continués fent el mateix amb altres menors. "Jo no veia clar denunciar-lo, perquè m'havia ajudat; però també volia parar-li els peus, perquè això que fa no és correcte", ha dit un dels nois.

18 anys i indemnitzacions de 9.000 euros

Durant les seves declaracions, la defensa de Joaquim Homs ha fet incís en què algun dels joves no sabia situar amb exactitud el moment en què Homs hauria abusat d'ell o bé en el fet que, a l'hora de descriure la casa de l'imputat, tots ells van cometre el mateix error (dient que tenia tres habitacions, quan en realitat en té quatre).

Segons la tesi de la defensa, la denúncia contra Joaquim Homs és una invenció. Per això, demana que l'absolguin. La fiscal, per contra, imputa inicialment a l'expresident de la Creu Roja tres delictes de prostitució de menors i tres continuats d'abusos sexuals. Sol·licita que se'l condemni a 18 anys de presó, a una multa de 7.200 euros i a pagar-ne 9.000 d'indemnització a cadascuna de les víctimes.

L'acusació particular, que inicialment defensava dos dels joves però que avui també ha assumit el tercer, reclama una indemnització de 10.000 euros per a cadascun. De moment, al seu escrit de qualificacions provisionals, sol·licita una pena de 14 anys de presó (perquè aquest només fa referència a dos dels nois).

Coincidint amb l'inici del judici, l'Assemblea de Treballadors d'Acció Social (ASSACS) s'ha concentrat a primera hora del matí davant dels Jutjats de Girona. Denunciaven, d'aquesta manera, que durant aquest temps els tres joves no han rebut cobertura ni dels serveis socials del Pla de l'Estany ni de la Creu Roja. Els manifestants han desplegat una pancarta davant l'edifici i, quan ha arribat l'imputat, l'han rebut amb crits de: 'Homs a la presó!'.

El judici continuarà demà amb les declaracions dels testimonis. Les sessions per aquest cas s'allargaran fins dimecres o dijous.