Les flors, nexe d'unió entre la ciutat belga de Gant i Girona

La capital gironina portarà muntatges florals l'any vinent al reconegut certamen flamenc Floraliën amb 200 anys d'història

Enguany, Bèlgica és present a la 60a edició de 'Girona, Temps de Flors'. El claustre del monestir de Sant Daniel compta amb un muntatge creat pels organitzadors del reconegut certamen de la ciutat flamenca de Gant, el Floraliën, que es celebra en aquesta població des del 1808. Es tracta del festival degà de la planta i la flor a Bèlgica i té lloc cada cinc anys; tot i que a partir del 2016 es farà cada quatre anys. Està organitzat per la Societat Reial per a l'Agricultura i l'Horticultura del país i acostuma a rebre 250.000 visitants.

Després que diversos representants de la mostra flamenca visitessin l'exposició gironina el 2013 i el 2014, els organitzadors belgues van decidir donar un gir a la seva exposició. Per això, seguint la línia gironina, l'any vinent la mostra s'obrirà al municipi passant dels pavellons firals on es feia fins ara als espais més emblemàtics de la ciutat de Gant. Durant aquestes passades visites, els dos municipis van plantar la llavor de la col·laboració. Una llavor que aquest 2015 ha germinat amb la participació dels organitzadors del Floraliën a la mostra gironina.

En concret, un miler d'azalees de Gant i seixanta globus teixits amb gramínies, 1.500 roses, 1.500 gerberes i 30 azalees blanques decoren el claustre del Monestir de Sant Daniel, un espai més apartat del casc antic de la ciutat, i que és la casa d'una comunitat de monges benedictines. Un monument que, en les darreres edicions, havia quedat exclòs dels itineraris arran de les intervencions que s'hi havien fet. En total, el muntatge ha tingut un cost de 10.900 euros però, més enllà de la despesa econòmica, la creació floral d'aquest any és un símbol dels llaços que s'han creat entre les dues ciutats i la voluntat mútua de les poblacions de treballar conjuntament.

Així ho ha explicat l'alcalde de Girona i el president del certamen floral belga, Michel Vermaerke, que durant tot el cap de setmana ha visitat la capital gironina i que va participar en l'acte inaugural de la 60ena edició de 'Temps de Flors' aquest dissabte a les escales de la Catedral. "El Floraliën té una envergadura excepcional, és més professional i suposa una gran oportunitat. Som dos viles molt similars, basades en un mateix model de turisme de qualitat i que compartim el llenguatge de les flors", ha explicat el batlle gironí, Carles Puigdemont. En aquest sentit, Puigdemont ha detallat que la unió floral d'aquest any permet explorar i dóna peu a col·laboracions "molt més estretes" que vagin "més enllà" de la temàtica de les flors. "Girona i Gant són dues ciutats universitàries, esperem podem començar a caminar junts amb temes i projectes diversos. Amb les flors hem trobat un pretext perfecte i volem estirar del fil", ha detallat l'alcalde.

Uns lligams que també poden passar per projectes econòmics comuns ja que el batlle gironí ha comentat que les dues ciutats estan interessades en treballar els mercats respectius. "Hi ha interès mutu, està clar que volem treure el màxim potencial possible de la relació per millorar les ciutats", ha afegit.

En aquesta línia també s'ha expressat la regidora de Turisme i Comerç Coralí Cunyat, qui ha explicat que la intenció de l'ajuntament gironí passa perquè la mostra s'exporti arreu del món començant per Gant. "Volem que el municipi de Girona quedi molt bé, que tingui una presència remarcable tal i com ells han fet amb nosaltres. Que la gent es senti impressionada i seduïda per la nostra vila tal i com Vermaerke ha explicat que li ha succeït", ha remarcat Puigdemont.

A més, el batlle ha detallat que - un cop s'hagi celebrat la edició gironina- el consistori s'asseurà a dissenyar què poden traslladar cap a Gant. "La nostra voluntat és convertir-nos en actors rellevants en esdeveniments florals a tot el món i tenim moltes coses per aportar-nos mútuament. A partir d'ara baixarem al detall i concretarem el que sigui", ha afegit el batlle gironí. Per la seva banda, el president del Floraliën de Gant, Michel Vermaerke, ha detallat que el món de l'agricultura, l'horticultura i les flors suposen un gran mercat a Bèlgica, que genera milions d'euros en exportacions. "Volem crear una aliança per treballar junts", ha subratllat.

Més de 3.000 visitants al Monestir de Sant Daniel en el primer dia de 'Temps de Flors'

Aquest diumenge, la ciutat de Girona bull d'activitat amb la segona jornada de la mostra floral. Ahir, dissabte, riuades de gent ocupaven els carrers del casc antic per gaudir de les olors i la creativitat del primer dia d'aquesta mostral floral única al territori català. Una estampa que també s'ha tornat a repetir aquest diumenge, tot i la calor. Només a tall d'exemple, la priora del Monestir de Sant Daniel de Girona, Maria Assumpció Pifarré, ha explicat que en el primer dia de l'exposició més de 3.000 persones van passar per aquest espai. Una xifra que, segons les seves dades, superaran de llarg aquest diumenge tot i que el monestir tanca unes hores al migdia.