Recuperats cinc bustos de l'època iber i romana que van ser trobats fa mig segle a Palafrugell

Una veïna d'aquesta població els havia posat a la venda a Internet per 750 euros

La Guàrdia Civil de l'Estartit ha recuperat cinc bustos tallats de l'època iber i romana que s'havien posat a la venda per Internet. Aquestes peces, que es venien per 750 euros, les tenia una veïna de Palafrugell que va explicar als agents que les havia trobat fa 50 anys el seu avi en un mas abandonat.

La dona va detallar a la Guàrdia Civil que les venia perquè es mudava de poble i volia que es quedessin a la zona. La venedora s'enfronta a dues sancions administratives: una per no declarar la tinença d'aquestes peces davant l'autoritat autonòmica i l'altra per no posseir un llibre-registre on anotar les transaccions comercials d'aquest patrimoni. El departament de Cultura es farà càrrec de les peces.

La Guàrdia Civil va tenir coneixement de l'existència d'aquests bustos el mes d'abril i es va posar en contacte amb els Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat perquè sospitaven que les peces tenien un gran valor arqueològic. Davant aquests indicis, els agents van localitzar i confiscar provisionalment les escultures per poder-les analitzar amb detall.

Després del reconeixement físic per part de personal dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat, de la Universitat de Girona i dels Museus d'Empúries i Ullastret, es va concloure que el tipus de pedra podia ser de la pedrera romana del Mèdol (Tarragona) i que pel tipus d'escultura podrien ser peces d'origen Romà i Iber, ja que les peces presentaven restes d'argiles de descalcificació acumulades en diverses parts.

Finalment, segons un comunicat de la Guàrdia Civil, aquesta troballa ha estat catalogada d'"important valor arqueològic" pel tipus d'escultura que mostren algunes de les peces. Per això, un cop fet el primer examen pericial, es va decidir prendre mostres i fotografies dels bustos per tal que els experts en Patrimoni Històric de Catalunya poguessin concretar la seva procedència i antiguitat exactes.

Per ara, les peces han quedat comissades en les dependències de la Guàrdia Civil de l'Estartit, a disposició del departament de cultura de la Generalitat. A més s'han posat en marxa els tràmits perquè aquest organisme es faci càrrec d'aquestes peces de gran valor històric.