Salt instal·la una trentena de portes de seguretat per blindar l'accés a pisos abandonats

L'ajuntament calcula que al municipi hi ha uns setanta pisos ocupats

Pisos ocupats, abandonats, bruts, que s'havien convertit en abocadors o, fins i tot, en punt de trobada de delinqüents. Aquests són els problemes amb els que s'havia trobat l'Ajuntament de Salt (Gironès) en alguns pisos abandonats a la població. "Entrar en un pis és relativament senzill però després, depèn del tipus d'ocupació que sigui, pot generar molt malestar i sensació d'inseguretat a la comunitat de veïns", ha afirmat l'alcalde de Salt, Jaume Torramadé.

Per això, l'ajuntament va decidir començar a instal·lar portes de seguretat en aquells immobles on detectaven que havien forçat o intentar forçar l'entrada. El 2014 en van comprar 24 i les van instal·lar totes. Aquest 2015, de moment, n'han comprat quinze i durant el primer trimestre n'han col·locat cinc.

L'ajuntament, abans d'actuar de forma subsidiària i instal·lar les portes de seguretat, contacta amb els propietaris dels habitatges i els requereix a restituir les portes. Quan no responen, ho fa el consistori. Torramadé detallat que alguns d'aquests pisos són propietat de bancs, que sovint es desentenien de la situació. Aquest 2015, però, les entitats bancàries han començat també a col·locar portes. Durant els primers tres mesos de l'any n'han instal·lat vuit.

Segons Torramadé, la xifra d'ocupacions al municip no és estable perquè va fluctuant però calculen que a Salt hi sol haver uns setanta pisos ocupats. La majoria de les ocupacions no són conflictives si són per necessitat però n'hi ha algunes, detalla, que generen malestar amb els veïns i sensació d'inseguretat. "Amb aquell que ocupa un habitatge perquè té necessitat però compleix amb la comunitat de veïns, l'ajuntament no té res a dir-hi perquè entenem que és una qüestió de dret privat, però el que ens preocupa i afecta són aquells que generen un conflicte dins la comunitat", apunta Torramadé.

L'alcalde assegura, per exemple, que hi ha algun grup vinculat a la delinqüència que són gairebé uns professionals de l'ocupació i es dediquen a entrar a pisos, on s'estan poc temps abans de marxar a un altre immoble. Tenen molta mobilitat i es desplacen per diverses poblacions. El problema és que generen xocs de convivència amb els veïns i deixen els pisos en molt mal estat.

Les alertes que l'entrada dels habitatges ha estat forçada solen arribar dels mateixos veïns, que avisen la Policia Municipal o l'oficina d'habitatge. Alguns es detecten també en el marc del programa 'Passadissos nets, passadissos segurs', de patrullatge dins blocs de pisos. Tot i això, aquesta presència policial dins alguns dels edificis del municipi han creat també efecte dissuasiu i les ocupacions en aquests blocs són molt escasses.