Anticapitalistes ocupen una antiga oficina bancària de Girona per fer-la un ateneu social

El local està situat en uns baixos de la plaça Josep Pla

Col·lectius anticapitalistes han ocupat una antiga oficina bancària de Girona per convertir-la en ateneu social. El local està situat a la plaça Josep Pla i se li ha donat el nom de Salvadora Catà, la primera dona afusellada pel règim franquista a la ciutat. Els diferents col·lectius hi van entrar el dilluns, però n'han fet pública l'ocupació avui, coincidint amb la manifestació anticapitalista del Primer de Maig.

L'antiga oficina bancària s'ha ocupat després de fer una campanya a les xarxes socials per denunciar "la proliferació de locals buits" a la ciutat. Entre els usos que es plantegen donar-li hi ha el de ser un punt de trobada per a joves, un centre de distribució d'aliments o una guarderia L'antiga oficina bancària, que porta temps buida, està situada en uns baixos de la plaça Josep Pla.

Els col·lectius que n'han impulsat l'ocupació són la PAH Gironès, Endavant, el Grup Antirepressiu, el col·lectiu feministra Malapècora, el portal d'informació crítica L'Ariet, l'Associació Feminista de la UdG, l'Assemblea Llibertària de Girona i diverses persones que hi han donat suport a títol individual.

Els col·lectius anticapitalistes van entrar al local aquest passat dilluns, però no han decidit fer pública l'acció fins avui, coincidint amb la manifestació anticapitalista del Primer de Maig. En un comunicat, asseguren que l'oficina bancària s'ha ocupat després de fer "una campanya a les xarxes socials per denunciar la proliferació de locals buits a Girona".

Durant dues setmanes, els col·lectius han anat recollint propostes sobre quin ús haurien de tenir aquests locals "en cas que es poguessin socialitzar". Entre les desenes de respostes rebudes, s'ha proposat fer-hi un centre de recuperació i distribució d'aliments, una sala d'exposicions, un punt de trobada per a joves o una guarderia autogestionada. "Amb l'ocupació d'aquesta oficina, s'espera poder materialitzar algunes d'aquestes propostes", expliquen.

Els anticapitalistes diuen que el nou ateneu vol ser "un centre social que pugui acollir tot tipus d'activitats i que dinamitzi la vida cultural de la ciutat". Després de fer-ne pública l'ocupació, els diferents col·lectius han fet un dinar popular a la plaça Josep Pla i han començat a rehabilitar el local.

Salvadora Catà

Els anticapitalistes han decidit que el nou ateneu social tingui el nom de Salvadora Catà, la primera dona afusellada pel franquisme a Girona. Segons expliquen, Catà era una treballadora que netejava la roba dels soldats republicans durant la Guerra Civil. Quan les tropes franquistes van entrar a la ciutat, una veïna la va denunciar per haver pres part "als aldarulls posteriors a l'aixecament militar".

Salvadora Catà va ser afusellada al cementiri de Girona el 25 d'abril de 1939. Els col·lectius anticapitalistes consideren que tenen "l'obligació" de recordar-la, a ella i a totes les víctimes del franquisme, després que l'Ajuntament de Girona "ha decidit honorar els Manaies amb un monument religiós".