Preacord a 'Girona + Neta' per desconvocar la vaga d'escombraries

L'assemblea de treballadors haurà de ratificar el principi d'entesa

Després d'una reunió maratoniana, i gairebé in extremis, direcció i comitè d'empresa de 'Girona + Neta' han aconseguit rubricar un preacord que ha de permetre desconvocar la vaga de recollida d'escombraries a la ciutat. El principi d'entesa s'ha assolit després de quinze hores de converses (van començar a les deu del matí i han acabat a la una de la matinada).

L'empresa ha retirat la proposta inicial de rebaixar fins a un 23% l'actual conveni, i a partir d'aquí les parts han anat cedint fins a assolir pactes. En el pla econòmic, la plantilla ha aconseguit l'increment salarial de l'1% que reclamava. Això sí, no serà d'aplicació immediata sinó que l'augment serà gradual.

Aquest any i el vinent, els sous pujaran un 0,7%. El 2017, aquest percentatge serà del 0,9% . I finalment, el 2018 s'arribarà a l'1%. En tots els casos, a més, hi ha possibilitat de revisió tenint en compte l'IPC.

El president del comitè d'empresa, Calixto Gómez, ha definit el preacord com a "raonable", perquè tot que en el terreny econòmic caldrà esperar, sí que s'han fet avenços en el pla social. D'entrada, l'empresa s'ha compromès a aplicar joc net a l'hora de fer noves contractacions i ascensos. A més, es crearà una comissió que vetllarà per la igualtat de gènere, i es redactarà un pla intern per aplicar-la que s'haurà d'enllestir en un termini d'un any.

24 mesos per negociar

El secretari de la Federació de Serveis Públics de CCOO, Pau Gálvez, explica que el preacord també tira enrere els efectes que la reforma laboral podria tenir durant la negociació del nou conveni a 'Girona + Neta'. La llei estipula que, si passat un any les parts no han arribat a cap acord, el conveni anterior no es prorroga sinó que desapareix (la famosa ultraactivitat).

A 'Girona + Neta', però, les parts s'han donat un termini de 24 mesos per negociar el nou conveni (que ha de tenir vigència fins al desembre del 2018). És a dir, que durant tot aquest temps la plantilla no quedarà desemparada si encara duren les converses entre direcció i comitè per fixar-ne el redactat.

"No és el millor preacord del món, però tenint en compte les circumstàncies actuals, és un bon principi d'entesa", ha dit Gálvez. Ara, abans la vaga no es desconvoqui del tot, caldrà que l'assemblea de treballadors ratifiqui el document. Les reunions per votar el preacord s'han convocat a les vuit del vespre i a les cinc de la matinada, coincidint amb entrades i sortides dels torns de treball.

En ple 'Girona, Temps de Flors'

El preacord entre direcció i comitè ha arribat després d'una setmana tensa, durant la qual els representants de la plantilla ja havien donat per trencades les negociacions. La vaga es va convocar com a mesura de pressió per protestar contra l'immobilisme de l'empresa, després de quatre mesos d'estar intentant negociar el nou conveni dins 'Girona + Neta'.

La vaga havia de començar el dilluns 4 de maig i afectava tant la recollida d'escombraries com la neteja viària de Girona. Precisament, pocs dies abans que la ciutat aculli la 60a edició del 'Girona, Temps de Flors', que hi porta més de 200.000 visitants.