Enguany, la trobada - que porta per lema 'Tenim veu, transformem el món'- ha marcat un rècord històric amb més de 2.000 participants de 51 esplais d'arreu de Catalunya. Des del passat divendres, els joves i monitors s'han instal·lat a Llagostera, realitzant tota mena de tallers i activitats. L'acte principal de l'Esplaiada 2015 s'ha portat a terme aquest diumenge al migdia on els infants han realitzat una rua reivindicativa que ha omplert de càntics i colors el nucli d'aquesta població gironina.
Els mateixos infants han estat els encarregats de debatre i crear el manifest que han llegit en veu alta al final de l'acció reivindicativa. Posteriorment ha actuat el grup d'animació infantil Xiula - autors de la cançó de l'Esplaiada d'enguany que s'anomena 'Tenim veu'- i també s'ha fet un acte institucional amb representants de l'Ajuntament de Llagostera i de la Generalitat de Catalunya.
"Quan els nens han agafat el micròfon han reivindicat que són persones amb drets i veu; volem opinar com la resta i no pel fet de tenir menys edat han de ser diferents", ha explicat el president de la federació d'Esplais Catalans, Raimon Carreras. "Sobretot volen decidir sobre allò que els afecta, durant la lectura del text han reclamat que els deixin tenir un paper més actiu dins la societat actual", ha valorat el president. En aquest sentit, Carreras ha comentat que els joves volen aprofitar el seu potencial pel bé comú de la societat.
L'Esplaiada ha servit per crear lligams entre les colles, fer més cohesió i donar a conèixer el paper educatiu que realitzen els esplais al territori. "És una trobada que fem cada tres anys i encara no sabem on la farem el proper 2018", ha comentat el president. Tot i això, Carreras ha subratllat que en els últims cinc anys han registrat un gran creixement, tant pel que fa a la creació de nous esplais o la participació de més infants i monitors. "Hem creat tres nous sectors geogràfics i hem passat de unes 5.000 persones a les 8.000 actuals", ha destacat.
Des de l'organització ho relacionen amb la voluntat i el creixent compromís dels joves per "fer un canvi i ajudar a millorar el món". "Nosaltres no ho atribuïm tant al context socioeconòmic sinó a l'augment de la sensibilització i la implicació de la ciutadania en temes col·lectius", ha afegit Carreras. Actualment ja existeixen 105 esplais federats a 61 poblacions catalanes amb més de 1.500 monitors i 6.500 infants i joves.