La plantilla de 'Girona+Neta' dóna per trencades les negociacions i manté la vaga

Les dates coincideixen amb el Temps de Flors i la campanya electoral

Part de la plantilla i el comitè de 'Girona + Neta' s'han tornat a concentrar aquest divendres a les portes de l'Ajuntament de Girona. Portaven una pancarta on es llegia 'Per un serveis públics i de qualitat, no a les retallades!!'. Després d'anunciar que a partir del 4 de maig començaran vaga, els treballadors donen del tot trencades les negociacions amb l'empresa.

El focus del conflicte, asseguren els treballadors, és que l'empresa no ha escoltat cap de les seves reivindicacions per poder acordar el nou conveni. "Fa quatre mesos que vam començar-ne a parlar, però fins ara ens hem trobat amb intransigència; no només no se'ns escolta, sinó que a més l'empresa ens vol retallar allò que ja tenim", indica el president del comitè, Calixto Gómez.

Entre d'altres, els treballadors reclamen que la plantilla guanyi un 1% de poder adquisitiu aquest 2015. A més, també volen que hi hagi transparència amb les noves contractacions i els ascensos dins de 'Girona + Neta'.

Gómez ha explicat que, després de l'última reunió amb la mediació de Treball, les postures entre les parts estan molt allunyades. Els treballadors asseguren que l'empresa s'ha tancat en banda. "Ens volen reduir el conveni actual fins a un 26%", critica Gómez. Per això, el comitè ha donat per trencades les negociacions i ha tirat endavant la vaga.

Fins a 170 treballadors

'Girona + Neta' té uns 150 treballadors en plantilla, que pugen a una vintena més comptant-hi els eventuals. L'inici de la vaga s'ha fixat per al proper 4 de maig. Quan l'assemblea de treballadors va votar la proposta, el 98% de la plantilla hi va donar suport.

El president del comitè assegura que els hi sap "greu" fer vaga en aquestes dates -és just abans del 'Temps de Flors'- però diu que la situació ja s'ha allargat massa. "El conflicte es podria haver solucionat ja fa setmanes, però l'empresa no ha volgut", explica Gómez. La plantilla també reclama que l'alcalde, Carles Puigdemont, com a president del consell d'administració de 'Girona + Neta', intercedeixi en el conflicte.

Polititzar el conflicte

Quan l'alcalde entrava a l'Ajuntament, els treballadors que protestaven a la plaça del Vi l'han escridassat dient-li que, en comptes d'un "ajuntament de dretes" en volien un altre "d'esquerres". Això ha encès l'alcalde, ja que els concentrats en aquell moment estaven parlant amb la cap de llista socialista, Sílvia Paneque. També hi havia el regidor de la CUP Jordi Navarro.

Carles Puigdemont ha criticat als socialistes haver polititzat el conflicte. "Sempre hem demanat que les reivindicacions laborals de les empreses municipals o mixtes quedin al marge de la política; però la proclama que han fet té poc a veure amb millores sindicals, perquè clarament es refereix a un canvi de color polític a l'ajuntament", ha dit l'alcalde.

Puigdemont ha criticat que alguns grups municipals -en clara referència als socialistes- no hagin fet "joc net" i els ha acusat de servir-se "de les reivindicacions legítimes dels treballadors" en el propi "interès" per canviar el color polític del consistori.

Per la seva banda, Sílvia Paneque ha dit que en cap moment el PSC ha polititzat el conflicte. "Estem aquí per conèixer de primera mà la situació que viuen les negociacions i també per demanar a l'alcalde, com ja vam fer al ple de dilluns, que intercedeixi perquè s'arribi a bon port", ha dit Paneque.

La cap de llista socialista ha recordat que l'increment salarial que reclama la plantilla suma, en global, 78.000 euros l'any. "Estem parlant que a alguns treballadors la nòmina se'ls incrementi 14 euros al mes; pensem que hi ha prou base, atenent als beneficis que obté 'Girona + Neta', perquè l'empresa ho reconsideri", ha dit.

Per últim, Paneque també ha volgut deixar clar que el fet que un membre del comitè vagi a la seva llista electoral no té res a veure amb l'acusació de polititzar el conflicte de cara a les municipals. "És una persona que porta molt temps en la lluita sindical, no té res a veure; a més, nosaltres ja vam demanar fa més d'un any que es milloressin les condicions a l'empresa", ha conclòs.