Entitats demanen una moratòria de l'allargament de la C-32 fins a Lloret de Mar

Els activistes han muntat un peatge metafòric d'Abertis a la zona de Sant Pere del Bosc

Les entitats contràries al perllongament de l'autopista C-32 de Tordera fins a Lloret de Mar, unides sota la plataforma Aturem l'autopista C-32, s'han mobilitzat aquest diumenge aprofitant la marxa popular de les Ermites que es fa a Lloret de Mar per recollir firmes i denunciar la "destrossa ambiental" que suposarà la construcció de la nova carretera.

Els activistes, amb cartells i pancartes, han muntat un peatge d'Abertis metafòric enmig de la zona de Sant Pere del Bosc, prop d'on està previst que passi la nova autopista. Des de la plataforma s'han marcat recollir 10.000 signatures per mostrar l'oposició frontal dels veïns i demanen una moratòria del projecte per poder fer un debat popular.

En un dels punts de control de la marxa, membres de la plataforma han muntat un peatge d'Abertis metafòric. Allà, un dels activistes s'ha disfressat de president de la companyia, simbolitzant tractes de favor i convenis que l'empresa - encarregada de construir la prolongació de l'autopista C-32- té amb el Govern de la Generalitat.

Els manifestants han anat explicant a tots els participants de la marxa el projecte d'allargament de l'autopista amb plànols i fulletons. Una infraestructura que, denuncien les entitats, passarà pel mig de zones boscoses molt "riques en patrimoni natural i cultural" de Blanes i Lloret de Mar com Sant Pere del Bosc, l'Àngel o les Alegries. Posteriorment, els membres s'han desplaçat fins al final de la marxa per recollir les signatures.

En total, la plataforma ha aconseguit reunir més de 500 firmes en contra del perllongament de l'autopista C-32 entre Tordera i Lloret de Mar. Des de la plataforma reclamen al Govern que abans de construir una nova carretera, estudiï i analitzi altres alternatives més econòmiques i respectuoses amb el medi ambient com el desdoblament de l'actuat carretera que uneix Lloret de Mar i Blanes, la ronda de circumval·lació o millorar la via de Lloret a Vidreres. "Estem totalment en contra del projecte de prolongació de l'autopista, cal aprofitar els corredors oberts", ha explicat un dels membres i portaveu de SOS Lloret, Jordi Palaudelmàs.

En principi, l'associació s'ha marcat com objectiu reunir 10.000 signatures per demostrar l'oposició ciutadana que desperta el projecte. Unes firmes que enviaran al Govern i al Departament de Territori i Sostenibilitat. "El Govern ha obert un període d'al·legacions de 15 dies però nosaltres no ho volem, no ens interessa demanar modificacions menors. Estem posant en dubte tot el projecte en la seva globalitat i apostem per altres alternatives", ha subratllat Palaudelmàs. Segons el membre de SOS Lloret els problemes de mobilitat i trànsit que pateix aquesta zona no es resoldran, "en cap cas", amb la construcció de l'autopista.

Preparen més mobilitzacions si no els "escolten"

"No té cap mena de sentit fer al·legacions perquè el que volem es oblidar el projecte", ha insistit. Aquest dimarts, les entitats tenen previst reunir-se amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, per explicar la seva oposició frontal i demanar, si més no, una moratòria del projecte. "Li intentarem transmetre que creiem més lògic fer les alternatives que proposem i que, si més no, cal que hi hagi una moratòria del projecte perquè es pugui fer un debat ciutadà sobre aquesta infraestructura", ha afegit.

En aquest sentit, Palaudelmàs ressalta que els responsables polítics no poden "cobrir-se les espatlles" i dir que els consistoris de Blanes i Lloret de Mar "demanen que el projecte tiri endavant". "Si veuen que hi ha l'oposició clara del territori, tenen el compromís moral d'escoltar-nos i no fer 'patim-patam' i tirar endavant la idea abans de les eleccions a Catalunya", ha destacat. En cas que el Govern no accepti la moratòria, des de la plataforma ja han avançat que tenen previst realitzar "mobilitzacions importants" i fer accions reivindicatives per deixar clar l'oposició de la població.