La Companyia Elèctrica Dharma arrenca amb força a Girona la gira dels 40 anys

El record de Josep Fortuny ha estat present durant tota l'actuació

El retorn de la Companyia Elèctrica Dharma ha donat el tret de sortida de la tercera edició del festival Strenes de Girona. Aquesta estrena no és casual, ja que la banda va néixer a Girona, concretament a una comuna que els germans Fortuny van establir l'any 1974 a la Casa Nova de Can Comas, una masia situada a 10 minuts de Girona, entre Sarrià de Dalt i Palol de Revardit. Allà van començar els primers assajos -en un paller que van arreglar- i en aquest mas van crear-se els temes del seu primer disc.

Dels tres germans Fortuny que van fundar inicialment la banda només en queda viu Joan Fortuny, el mític saxofonista de la Dharma. A l'inici del concert, ha reconegut que tenen un sentiment contradictori perquè tenen ganes de tocar però, alhora, estan molt consternats encara per la mort d'en Josep Fortuny. "Hem preparat la gira entre sentiments contradictoris, però calia tirar endavant i fer el que havíem planejat amb ell", reconeix. A banda de la gira -que tindrà una quarantena de concerts- la Dharma prepara un homenatge per al bateria de la banda.

La companyia ha arrencat la gira amb la força que caracteritza el grup. En ocasions, al públic li ha costat estar-se assegut a la butaca, especialment quan la banda ha interpretat les cançons més conegudes. Les entrades fa setmanes que es van esgotar. 

40 anys dalt dels escenaris

Aquesta gira que ha arrencat en el marc del festival Strenes commemora el 40 aniversari de la publicació del seu primer disc, 'Diumenge', publicat l'any 1975, que els va començar a posicionar com una de les formacions més destacades i originals del panorama musical català. La Companyia Elèctrica Dharma van ser pionera en la fusió de la música tradicional del país barrejada amb jazz, free-jazz, rock i psicodèlica, sota la influència de noms com Chick Corea o Miles Davis. 

En aquests 40 anys, la banda ha actuat per mig món: des del Canet Rock de 1975 al Pavelló d'Esports del Real Madrid per presentar el disc 'Tramuntana' l'any 77, passant per gires pels Estats Units al 1991 i al 1993, o concerts a Croàcia, Mèxic, Polònia, Holanda, Brasil, França, Grècia, Suècia o Sud-àfrica. En total, el grup dels germans Fortuny han actuat per una vintena de països de quatre continents.

Entre els concerts d'aquesta gira dels 40 anys destaca l'actuació al Canet Rock, el dia 4 de juliol. Amb aquest concert, la Dharma es perpetuarà com l'únic grup que haurà actuat a totes les edicions del festival (les històriques, a excepció de la darrera -una edició fallida segons recorda Fortuny-), la de l'any passat i aquesta del 2015.