L'Audiència de Girona jutja un grup criminal acusat de cometre assalts violents a Calonge

El suposat líder de la banda s'enfronta a 30 anys de presó

Els cinc integrants del grup criminal dedicat a cometre assalts violents en cases d'alt nivell s'han assegut aquest dimecres al banc dels acusats de la secció quarta de l'Audiència de Girona. Està previst que el judici s'allargui tres dies. El fiscal demana per al suposat líder de la banda, Radig Balansayan d'origen armeni, una pena de 30 anys. Els altres quatre lladres s'enfronten a 26 anys de presó.

L'acusació pública considera que tots cinc es van posar d'acord per cometre dos assalts violents, un a Calonge i l'altre a Vallirana, i per entrar en un tercera casa, també de Vallirana. Segons les acusacions, la banda escollia a consciència les víctimes -totes persones d'edat avançada- i s'assegurava que, a l'interior dels seus habitatges, guardaven nombroses joies, peces d'art i objectes de valor.

A l'hora d'actuar, els assaltants sempre feien servir la mateixa mecànica. Cometien els assalts de nit, anaven encaputxats i no dubtaven a fer servir la violència per atemorir i amenaçar les víctimes.

Aquest dimecres han declarat els cinc processats. Quatre d'ells s'han negat a respondre a les preguntes del fiscal i del lletrat de l'acusació particular i han respost només a les preguntes dels seus advocats. Han negat haver participat en cap robatori i asseguren que no formen cap banda criminal dedicada a robar.

Els acusats justifiquen que els Mossos d'Esquadra al llarg de la investigació els situessin el dia i l'hora dels assalts prop de casa de les víctimes per diferents motius: o anaven a buscar droga, o a mirar un vehicle per comprar o a visitar un amic que viu a la zona.

Lligats de mans i peus

El primer dels assalts va tenir lloc cap a les dues de la matinada del 23 de setembre del 2011. L'objectiu escollit per la banda va ser una casa de Calonge coneguda com el Mas Bou. Per entrar-hi, els lladres van desmuntar un dels vidres d'una finestra de fusta. Després, la banda es va dirigir de dret cap a l'habitació, on la víctima -una anciana de 76 anys- estava dormint.

"Em vaig despertar perquè algú m'estirava una cadena que duia al coll per prendre-me-la", ha explicat la víctima aquest dimecres al judici. Aleshores, quan va obrir els ulls, li van començar a demanar on era la caixa forta i on tenia els diners. "Vaig dir que no en tenia a casa, em van emmordassar i em van posar una funda de coixí de caputxa", ha relatat la dona que afegeix que en aquell moment a la casa hi eren només ella i la seva mare de 92 anys. "Jo patia per ella però un d'ells m'assegurava que no li feien mal", ha exposat.

Un cop lligada, el grup va regirar l'habitatge de dalt a baix a la recerca de joies, peces antigues i objectes de valor. Abans de marxar, els assaltants van "lligar més" la víctima i amb el mateix cinturó i una brusa, la van lligar de mans i peus als barrots del llit. Després, els lladres li van robar el cotxe i van fugir del lloc.

Del Mas Bou, els lladres es van endur un botí que pujava a més d'un milió d'euros. A més de nombroses joies (quatre rellotges, fermalls d'or i diamants, cadenes, polseres i arracades), la banda també va endur-se cinc quadres d'alt valor històric i un pergamí honorífic que l'anciana guardava al mas. "El que sap més greu és que són joies de la família i, per això, el valor és incalculable", ha afirmat la dona.

Dues setmanes després d'aquest assalt, la nit del 7 d'octubre del 2011, el grup criminal va tornar a actuar. Aquest cop, la víctima va ser un home de 60 anys que vivia al carrer Riera de Vallirana. Pels voltants de dos quarts d'onze de la nit, els lladres van entrar a la casa, aprofitant que la porta posterior -que dóna accés al jardí- estava entreoberta.

Els lladres van sorprendre la víctima al menjador. El van llançar a terra i li van donar cops de puny a la cara i puntades de peu. Un cop ja l'havien reduït, els lladres van lligar l'home de mans i peus amb cable elèctric i cordons de sabates.

Després, els homes van anar amunt i avall de la casa, agafant els objectes de valor que van poder. També se li van endur les claus d'un altre habitatge -situat al carrer Major del poble- que era propietat de la víctima. El grup va marxar deixant l'ancià lligat al terra del menjador, on va haver d'estar-se així tota la nit, fins que l'endemà al matí la Policia Local el va anar a socórrer.

En aquest segon assalt, la banda criminal va aconseguir 45 rellotges, 25 eren d'or i plata (de marques com Rolex, Zenit o Omega) i els restants formaven part d'una col·lecció antiga (tots eren rellotges americans de butxaca). A més, també van robar dues col·leccions de monedes de plata (una d'elles, de Mèxic), medalles antigues, diversos lingots de plata i nombroses joies (monedes d'or, collarets de perles, anells, arracades i polseres).

Objectes robats al cotxe

Els Mossos d'Esquadra van detenir tots els integrants de la banda la matinada del 28 d'octubre del 2011. Aquella nit, el grup havia entrat a robar a l'altra casa que l'ancià de Vallirana tenia al domicili, aprofitant que li havien robat les claus. D'allà, se'n van endur tres dagues antigues.

Mentre estaven en plena feina, però, els mossos van tancar totes les entrades i sortides del municipi. Poca estona després, cap a tres quarts de dues de la matinada, els agents van detenir tota la banda.

El grup intentava sortir del poble amb un Ford Mondeo, que conduïa el cap de la banda. Quan es van topar amb el control policial, Balansayan va intentar girar cua, però els mossos van creuar un cotxe patrulla a la calçada uns metres més enllà per impedir-li la fugida. L'armeni no va aturar el seu vehicle i va xocar de ple contra el patrulla, moment en el qual els agents els van detenir a tots.

Segons han explicat al judici responent a les preguntes dels seus lletrats, no es van aturar quan el vehicle policial va donar l'alto perquè no es van identificar com a Mossos d'Esquadra i no duien cotxe logotipat.

26 i 30 anys de presó

A més de Balansayan, la resta del grup criminal el formaven un altre armeni veí de Terrassa, Robert Grigoryan; dos germans barcelonins, Manuel i David Cuenca, i un home que vivia a Vallirana, Francisco José Hernández. A tots els acusats, el fiscal els acusa de dos delictes de robatori amb violència en casa habitada en concurs amb detenció il·legal i lesions, un delicte de robatori amb força i un altre de pertinença a grup criminal.

En el cas dels dos assalts, a més, l'acusació pública considera que hi ha un agreujant de disfressa (perquè anaven encaputxats). Per últim, al cap de la banda, el fiscal també el considera autor d'un delicte d'atemptat a agents de l'autoritat amb objecte perillós.

Per a tots els integrants del grup, el ministeri públic els demana una pena global de 26 anys de presó. En el cas del líder del grup, el fiscal eleva la seva petició als 30 anys. Les defenses, en canvi, demanen l'absolució.