L'abocador tancat de Vacamorta perd 500.000 euros mensuals

L'empresa envia cartes a la Generalitat de manera periòdica on adverteix al Govern que anirà als tribunals

L'empresa que gestiona Vacamorta xifra en 500.000 euros mensuals les pèrdues per la clausura de l'abocador. Recuperació de Pedreres SL, propietat del grup FCC i l'empresari Gustavo Buesa, envia cartes a la Generalitat de manera periòdica -de moment, ja en porta dues- on adverteix que anirà als tribunals.

De fet, el mateix Buesa, quan va comparèixer davant la comissió d'investigació del 'cas Pujol' al Parlament, ja va anunciar que demandaria la Generalitat perquè la llicència ambiental que va permetre obrir l'abocador (i que ha estat el focus del litigi) estava "mal donada".

L'abocador de Vacamorta arrossega fins a sis sentències en contra i el Govern va ordenar tancar-lo a finals de l'any passat. El 21 de novembre, el conseller Santi Vila signava el decret de clausura de l'abocador de Vacamorta. La resolució tancava un llarg litigi, que s'arrossegava des de feia més de deu anys. Durant aquest temps, en què s'han arribat a abocar 2,2 milions de tones de deixalles al paratge de Cruïlles (Baix Empordà), l'abocador ha sumat fins a sis sentències desfavorables del TSJC i el Suprem.

De moment, les escombraries que s'amunteguen a la zona s'han cobert amb una capa superficial d'uns 20 centímetres de terra, en espera de veure què s'ha de fer. La sentència del Suprem obliga a restituir el paratge; és a dir, a retirar totes les deixalles. Tot i això, la Generalitat ha encarregat un estudi per veure si el trasllat és viable o, per contra, és millor segellar el conjunt i deixar les escombraries a lloc.

De totes maneres, el procés judicial que ha acabat amb la clausura desembocarà en un altre. Aquest cop, qui reclamarà davant els tribunals serà l'empresa que s'encarregava de gestionar Vacamorta, Recuperació de Pedreres SL. Gran part de la propietat d'aquesta firma, un 80%, pertany al grup estatal Fomento de Construcciones y Contratas (FCC). El 20% restant es reparteix a parts iguals entre dos empresaris, un dels quals és el gironí Gustavo Buesa.

De moment, Recuperació de Pedreres SL ha començat a enviar de manera periòdica cartes a la Generalitat. A dia d'avui, la Secretaria de Medi Ambiental i Sostenibilitat ja n'ha rebudes dues. A les missives, l'empresa assegura que la clausura de Vacamorta li provoca perjudicis que pugen fins als 500.000 euros mensuals. Per això, adverteix es reserva "el seu dret a emprendre accions legals".

"Per un import molt important"

Les cartes que Recuperació de Pedreres SL tramet a la Generalitat són, de fet, l'avantsala de la demanda judicial per la clausura de Vacamorta. El mateix Gustavo Buesa, quan va comparèixer a la comissió d'investigació del 'cas Pujol' al Parlament, ja va anunciar que anirien als tribunals.

"Nosaltres allò que tenim segur és que lamentablement haurem de demandar la Generalitat", va assegurar Buesa. I hi va afegir: "I per un import molt important, perquè ens queden 2 milions de metres cúbics encara de vida útil al dipòsit".

"La llicència ens la va donar la Generalitat de Catalunya; per tant, n'és responsable", va precisar Buesa, en referència a l'autorització concedida l'any 2003, que va permetre obrir l'abocador i que ha estat el focus del litigi posterior. Durant la compareixença davant la comissió, l'empresari gironí també va alertar que, si finalment els residus s'han de traslladar, el cost de l'operació pot ser multimilionari.

"Estem parlant que a dins hi ha, aproximadament, dos milions de metres cúbics de residu", va indicar. I va subratllar: "Compti avui dia com està el mercat del residu, que estem parlant de 60, 70 ó 80 euros el metre cúbic; calculi el que pot costar la broma, eh?".