El pas cap a la independència simbolitzat en una mona de Pasqua de 25 kg

Una tortuga representa el "pas ferm i decidit" del procés

L'imaginari que envolta les mones de Pasqua és extens i la xocolata és una bona aliada per tractar l'actualitat. No sempre de manera evident, sinó també amb metàfores. Això és el que ha fet un pastisser d'Olot, Lluís Riera, que després de fer "unes primàries" per xarxes socials ha creat una tortuga de xocolata de 25 quilos.

Els més menuts hi veuran un animal, però la figura té un clar rerefons polític. "Representa el pas ferm i segur de la societat civil cap a la independència", diu Riera. La tortuga es trencarà i repartirà el Dilluns de Pasqua, posant el colofó a una Setmana Santa en què els pastissers gironins confien vendre fins a un 10% més de mones i arribar a les 140.000 arreu del territori.

Des de fa set anys, la pastisseria 'Cacau' d'Olot fa una mona per a aquells qui no tenen padrins. L'escultura de xocolata es trenca a la plaça Major el Dilluns de Pasqua. Entre les creacions que han sortit de l'obrador d'en Lluís Riera hi ha hagut, per exemple, un cavall de Troia o, l'any passat mateix, les figures d'un llop i un ramat de xais.


"Allò que vull és recuperar una tradició que es feia al País Valencià a finals del segle XIX", explica Roura. Aleshores, els pastissers treien al carrer les mones que els havien sobrat i les repartien entre la gent. Aquells pastissos eren de brioix i portaven ous durs; ara, els canvis en aquest dolç les han convertides en xocolata.

Després de decidir ell mateix les figures, aquest 2015 el pastisser d'Olot ha volgut implicar més la ciutadania amb la trencada de mona. Per això, abans de posar-se a fondre xocolata, va fer una votació popular a través de xarxes socials. "Un procés de primàries obert", com ell l'anomena. Va proposar dues opcions: un cranc i una tortuga. "El primer es mou d'esquerra a dreta i a la que se li'n va la pinça s'amaga entre les roques; la segona, per contra, es mou segura però lenta", explica.

En total, a través del Facebook i el Twitter, les primàries del 'Cacau' van rebre 172 vots. I la tortuga va guanyar de manera aclaparadora (la proposta en va rebre 106 a favor).

Ara, la figura ja llueix a l'aparador de la pastisseria, situada al barri vell d'Olot. En total, la tortuga pesa 25 quilos. Està feta amb tres xocolates (negra, amb llet i blanca) i per elaborar-la han caigut unes 22 hores de feina.

"La part més complexa va ser la closca; només ella sola ja pesa 10 quilos, i havia de vigilar perquè no se'm trenqués quan la volgués traslladar", concreta Riera. La mona està feta de xocolata al 100%, fins i tot el pedestal on hi ha la tortuga. No té cap ànima ni de fusta ni de metall.

Metàfora política

Lluís Riera té clar que la Pasqua és, sobretot, "una festa per als nens". Però això no li impedeix jugar amb les dobles lectures. "Prioritzo la temàtica infantil, però amb un rerefons amagat", explica. De fet, és fàcil veure quina és la metàfora que hi ha al darrere les figures proposades -el cranc i la tortuga- si es miren des d'una òptica política.

"El cranc faria el paper de l'estat espanyol o el d'aquells partits polítics que s'amaguen, juguen a dues aigües i fan moviments espasmòdics", indica el pastisser d'Olot. I hi afegeix: "La tortuga, per la seva banda, representaria la societat civil catalana, que fa més de tres anys que es mobilitza amb pas segur i ferm per aconseguir la independència mitjançant una ruptura democràtica".

Lluís Riera explica que, a l'hora d'idear les seves creacions, prefereix jugar més amb la metàfora, perquè obre la porta a fer totes les lectures que es vulguin. "Si posés una urna, un mapa o una bandera, seria massa evident", indica. I precisa: "D'aquesta manera, per què no, la tortuga també es pot interpretar com una manera d'afrontar la vida, movent-te lentament per arribar lluny".

Fins dilluns vinent, aquesta mona de xocolata de 25 quilos s'estarà a l'aparador de la pastisseria 'Cacau'. Tothom qui vulgui pot contribuir a la iniciativa comprant tortuguetes de xocolata al preu d'1 euro. Serviran per cobrir les despeses de material i, a més, poder fer guardiola per a la trencada de mona del 2016.

Fins a 140.000 mones arreu de la demarcació

La tortuga del 'Cacau' s'afegeix a la multitud de mones que omplen els aparadors de les pastisseries gironines. N'hi ha per triar i remenar. Des d'aquelles més clàssiques, fins a les que incorporen els últims herois i personatges de pel·lícules infantils. El sector, a més, confia que aquest any les vendes faran una remuntada.

"Veiem la gent una mica més animada que l'any passat, tenim feina i moltes persones ja ha encarregat la seva mona". Així ho explica el president del Gremi de Pastissers de Girona, Josep Costa, qui preveu que aquest any s'incrementin les vendes un 10% - en comparació amb el 2014- arribant a les 135.000 o 140.000 mones venudes a tota la demarcació.

Per impulsar el consum, els pastissers gironins han mantingut els mateixos preus que l'any passat i, cada cop més, s'ajusten a les predileccions dels consumidors. "Els pastissers gironins acostumem a personalitzar les mones, fem allò que ens demanen, des de la caseta tradicional fins al personatge de la nova pel·lícula de moda", assenyala.

Tot i que les mones de Pasqua tradicionals com els ous, la caseta, el paisatge o el pollet continuen demanant-se, cada cop més els gironins aposten per mones més originals o, fins i tot, personalitzades. "Volen els dibuixos animats que surten a la televisió o els personatges de pel·lícules com 'Frozen'", assenyala Costa. I és que, a diferència d'altres anys, els pastissers són optimistes de cara a la celebració de la Pasqua. "La veritat és que la gent està un xic més animada, es mou més i sembla que l'abril serà un bon mes", afirma el president dels pastissers de les comarques gironines.

A grans trets, des del sector esperen vendre unes 10.000 mones més que l'any passat. Si més no, les primeres xifres ho assenyalen. "A Girona ciutat aquest diumenge molta gent ja s'ha emportat la mona amb el Tortell de Rams", ha destacat Costa.

A més, la gran majoria de pastisseries han apostat per mantenir els preus d'anys passats. Per exemple, una família de cinc membres podrà comprar una mona per només uns 20 ó 40 euros. "No hem volgut tocar res per poder vendre. Volem donar qualitat als clients", subratlla el president.

En aquest sentit, Costa ha subratllat que el gremi no passa pel seu millor moment a causa de l'increment de fleques que, a més de pa, ofereixen postres de poca qualitat a preus molt baixos. "Nosaltres estem preparats, volem i necessitem fer de tot", ha ressaltat.