La PAH del Gironès critica que Salt compri pisos a bancs per destinar-los a lloguer social

Considera que haurien de prendre els habitatges i no pagar per ells

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) Gironès critica que Generalitat i Ajuntament de Salt acordin destinar 2,5 milions d'euros a "recomprar" pisos a bancs. La PAH creu que les administracions haurien de "prendre" els immobles a les entitats bancàries que han especulat i han obtingut beneficis amb el mercat immobiliari per posar-los a disposició de la ciutadania.

"La valentia i la decisió passen per prendre els pisos dels bancs que saben que estan buits i no en comprar-los a la banca i als fons voltors que, com en una rifa, se'ls van passant de mà en mà", afirmen en un comunicat. A més, calculen que es trigarà mínim dos anys en poder tenir aquests immobles a disposició dels veïns de Salt.

"L'Ajuntament de Salt ha tornat a actuar en la seva línia d'amagar la realitat, amb la covardia per davant, del fet que la població està mancada de recursos en matèria d'habitatge i de subministraments", sosté que la PAH Gironès que qualifica "d'electoralista" el conveni signat entre l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i l'ajuntament.


Consideren, a més, que és una mesura insuficient per a un municipi com Salt, "afectat per la bombolla immobiliària, que ha provocat estralls deixant la gent sense casa i en risc total d'exclusió i amb zones on la immigració, que va ser víctima del sistema financer, arriba al 75% de la població". "La seva solució és comprar pisos que provenen de persones desnonades, pisos que tornarà a comprar a la banca que els va estafar i que és la que ha provocat el desastre financer que estem vivint", critiquen.

La plataforma assegura que aquests bancs "ja van ser rescatar un cop" i, amb aquesta mesura, el que es fa és "injectar-los diners" dels contribuents. "No oblidem que ja estem pagant el deute i ara els tornarem a pagar al preu de 2'5 MEUR", lamenten. La PAH també considera que comprar els pisos i adequar-los costarà entre dos i tres anys. "Quan tindrem habitatges reals i a preu assequible?", es pregunta la plataforma.

També critiquen que, segons el conveni, els pisos siguin "només" per a desnonats per impagament d'hipoteques i demanen que s'ampliï també als que vivien de lloguer i no han pogut afrontar les quotes. També critiquen que no s'incloguin les persones i famílies "que s'han vist obligades a ocupar" perquè no tenen recursos.

La PAH Gironès creu que les mesures proposades són "tiretes" i recorden que no s'han multat bancs a Salt ni s'ha "pres" pisos als bancs. "Volem solucions reals i estables. Tenim 448.000 pisos buits de bancs a Catalunya i els corresponents a Salt, doncs valentia i endavant", conclou la PAH.