Porta Ferrada es manté fidel a l'eclecticisme

La cita ret homenatge a grans bandes del país i porta a Sant Feliu de Guíxols els Sopa de Cabra, Elèctrica Dharma i Raimon

Aquest és el segon any que l'Ajuntament de Sant Feliu externalitza la gestió del festival, després que The Project -en col·laboració amb el Terrat- guanyés un concurs per a quatre anys. L'any passat, les dues empreses van tenir molt poc marge per preparar el festival però aquest 2015 han pogut treballar amb més previsió i això ha donat els seus fruits. 

Molt més aviat del que és habitual, el Porta Ferrada ja ha donat a conèixer la programació. I no només això, en els dies previs ja ha anunciat algun dels esdeveniments més destacats, com per exemple l'actuació dels Spandau Ballet (18 d'agost), que ja han venut 800 entrades. També es va presentar la setmana passada el festival de comèdia Singlot que, el cap de setmana del 23 al 26 de juliol durà a Sant Feliu primeres espases d'aquest gènere: Berto Romero, Javier Coronas, Faemino y Cansado, Andreu Buenafuente o Leo Bassi, entre d'altres.

Fidels al camí de l'eclecticisme

El festival s'estendrà del 17 de juliol al 19 d'agost i està previst arribar a les 25 actuacions. Segons ha avançat el director artístic, Albert Mallol, s'han donat a conèixer el 90% dels noms però a finals d'abril es podrien anunciar alguns noms més, especialment del gènere indie pop que el festival va encetar l'any passat. 

Mallol ha explicat que, tot i ser el festival degà de Catalunya que va néixer de la mà de la múscia clàssica, l'any passat ja van marcar-se com a objectiu seguir el camí de l'eclecticisme. La voluntat és ser un festival temàtic on hi tinguin cabuda diversitat de gèneres musicals. "La paraula que em ve al cap per definir la programació d'enguany és essència, perquè ens mantenim fidels a l'essència de l'eclecticisme i, de cada gènere, portem actuacions que són essencials", ha manifestat Mallol. 

Els noms del festival

Així doncs, en l'àmbit de la música clàssica destaca l'actuació de la soprano Ainhoa Arteta, el tenor Kenneth Tarver -reconegut per les seves interpretacions de Mozart- o el piano inconformista de Ludovico Einaudi, que torna al festival després de quatre anys. El festival sempre ha mimat el flamenc i enguany aposta per Sara Baras -amb l'espectacle 'Voces'- i Estrella Morente, que retorna a la seva formació clàssica per repassar els temes més purs del flamenc. 

El festival dedica també un apartat a commemorar les grans bandes del país i programa un dels tres únics concerts dels Sopa de Cabra -que interrompen la gravació del nou disc per fer actuacions a Sant Feliu, Cambrils i Mataró-, una actuació dins la gira dels 40 anys de l'Elèctrica Dharma (que actuaran juntament amb els Catarres) i també Raimon, que compleix 55 anys dalt dels escenaris. 

El jazz també farà acte de presència amb l'actuació de Chamorro Quartet i el festival també rescata dues bandes que van triomfar als 80' i que fa anys que no giraven: els Spandau Ballet i també The Orchestra, que manté dos dels membres originals de la Electric Light Orquestra (E.L.O). El pop espanyol també hi té cabuda, amb l'actuació al Guíxols Arena (amb capacitat per a 6.500 persones) de Fito y los Fitipaldis. 

El festival dedica també un apartat als músics de Sant Feliu de Guíxols -l'ha batejat amb el nom d'Espai Local Crew-, on ja s'ha anunciat que el pianista Xavi Lloses presentarà el seu últim treball. Mallol ha detallat que esperen incorporar més noms en aquest apartat. 

Les xifres del festival

El festival posa a la venda 30.000 entrades ja des d'aquest mateix dimarts. Segons ha avançat el soci director de The Project, Iñaki Martí, el fet d'anunciar abans alguns concerts els ha permet posar ja entrades a la venda. Per a l'actuació dels Sopa -que la banda va anunciar durant el concert sorpresa de dissabte a Girona- ja s'han venut 1.000 entrades. Els gironins també actuaran al Guíxols Arena, amb capacitat per a 6.000 persones dretes i 500 assegudes. 

Martí ha destacat que els propers 3, 4 i 5 d'abril obriran les guixetes del teatre per oferir a tothom de la zona un descompte del 20% per a qualsevol actuació si van a comprar allà les entrades. 

El festival compta amb un pressupost de 1.170.000 euros. Segons les bases del concurs, l'ajuntament aporta 385.000 euros. La Generalitat i l'Estat també fan aportacions i, per tant, finalment el 45% dels pressupost ve de fons públics. El 20% restant prové de patrocini i la resta de la venda d'entrades. L'any passat, la cita va superar els 20.000 assistents, 5.000 més que l'any anterior. 

Des del consistori fan una valoració molt positiva de la professionalització del festival a mans de The Project i El Terrat i, segons destaca l'alcalde, Joan Alfons Albó, confien en el festival com a un eix més d'atracció turística del municipi.