600 persones a Girona i 500 a Olot fan un minut de silenci per les víctimes del vol de Germanwings

Ambdós alcaldes destaquen la tristesa del dia d'avui

Unes 600 persones s'han concentrat a la plaça del Vi de Girona i 500 més davant l'ajuntament d'Olot (Garrotxa), per fer un minut de silenci en record a les 150 víctimes del vol de Germanwings que es va estavellar als Alps francesos mentre cobria el trajecte Barcelona - Düsseldorf.

A les 12 en punt del migdia, alcaldes, regidors, diputats, representants de la Diputació de Girona, del Govern, de l'Estat, polítics, empresaris i societat civil han volgut "donar escalf" a familiars i amics dels passatgers.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha recordat que és una tragèdia que ha colpejat "de prop" les comarques gironines i també la ciutat de Girona. "Hem perdut persones que coneixem i estimem", ha lamentat Puigdemont.

Entre els passatgers de l'A320 hi havia tres veïnes d'Olot. Avui, el marit d'una d'elles i familiars i coneguts de les altres dues també han pres part al minut de silenci, que s'ha acabat amb un aplaudiment. L'alcalde de la capital de la Garrotxa, Josep Maria Corominas, ha dit que l'acte "representa la tristesa que viu la ciutat" per tots aquells qui han perdut la vida al sinistre.


 
Dolor a Olot

Olot s'ha aturat aquest migdia en record a les víctimes de l'A320 que es va estavellar als Alps francesos. Mig miler de persones s'han aplegat davant l'Ajuntament per guardar un minut de silenci i expressar, d'aquesta manera, l'escalf i el suport cap als familiars dels passatgers. Entre els qui van enlairar-se amb l'avió de Germanwings hi havia tres olotines, d'entre 33 i 42 anys.


Sota la bandera de la ciutat, que oneja amb crespó negre, els olotins s'han sumat al dol de familiars i amics. El minut de silenci només estava trencat pel toc de les campanes de l'església de Sant Esteve, que com ha dit l'alcalde, han estès "la tristesa de la ciutat". Josep Maria Corominas només ha dirigit unes breus paraules als olotins i els ha agraït assistir al minut de silenci, un acte -ha dit- amb el qual Olot "envia una abraçada a tots aquells qui pateixen i els fa saber que estem al seu costat".

Entre els qui han anat a l'Ajuntament hi havia el marit d'una de les víctimes, que treballava a l'empresa banyolina Inoxpa com a responsable d'exportació. L'alcalde, que l'ha situat al seu costat, ha dit que la ciutat li envia "una forta abraçada" i l'ha definit com "un valent". Familiars i amics de les altres dues olotines que han perdut la vida als Alps francesos també han pres part al minut de silenci.

"La tristesa és el sentiment que tots tenim a dins", ha l'alcalde d'Olot, recollint la consternació de la ciutat. El minut de silenci s'ha tancat amb un fort aplaudiment en record de les 150 persones que viatjaven amb l'avió de Germanwings i dels seus familiars.

L'Ajuntament d'Olot ha fet un ple extraordinari aquest matí per mostrar el condol de la ciutat i donar el seu suport als familiars de les víctimes. El consistori ha decretat tres dies de dol i ha suspès els actes programats.

600 persones a Girona

La plaça del Vi de Girona s'ha començat a omplir de persones que s'han volgut sumar al minut de silenci en record a les víctimes del vol en destinació a Alemanya que ahir es va estavellar als Alps francesos poc després d'enlairar-se a l'aeroport del Prat.

Amb el repicar de les campanyes que indicava que eren les dotze del migdia ha començat el minut de silenci solemne, que s'ha trencat quan l'alcalde de Girona ha adreçat unes paraules als assistents, agraint que s'hagin sumat a l'acte de dol fet a la ciutat. L'acte ha acabat enmig d'aplaudiments per donar suport als familiars i amics de les víctimes.

A Girona s'hi han aplegat unes 600 persones. En la vessant política, regidors municipals, representants de la Diputació de Girona, de la delegació del Govern, de la subdelegació del govern espanyol, alcaldes d'altres poblacions com el de Vilablareix, diputats i membres de formacions polítiques. També s'han sumat a l'acte empresaris, cossos de seguretat, de l'àmbit de l'educació i societat civil.

Davant les banderes onejant a mig pal, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha explicat que des de la ciutat han volgut expressar el condol als 150 passatgers de l'avió i, també, enviar "tota la solidaritat i afecte" a les famílies de les víctimes "que ens són més properes".

Puigdemont ha recordat que la tragèdia ha tocat "de prop" les comarques gironines i la ciutat de Girona. Almenys deu dels passatgeres eren de la demarcació i tres d'ells vivien a la ciutat, tot i ser originaris d'altres poblacions. "Hem perdut persones que coneixem, que estimem, que apreciem, havíem de fer aquest gest", ha conclòs l'alcalde que ha agraït la "resposta massiva" de la gent perquè està convençut que "dins aquesta situació de tragèdia, podran rebre l'escalf de tots".

El president de la patronal gironina Foeg també s'ha sumat al minut de silenci. Ernest Plana ha recordat que la majoria de les víctimes de la demarcació eren empresaris que viatjaven a Alemanya per participar a la fira Anuga FoodTec de Colònia, un referent per al sector alimentari.

Justícia i Volta Ciclista

A Girona també s'han fet minuts de silenci davant dels edificis judicial. Al Palau de Justícia han aturat una estona l'activitat per sortir al carrer i mostrar el seu suport a les víctimes. L'esport també s'ha sumat a les mostres de dol i, a proposta de l'equip Garmin, els ciclistes que participen a la Volta Ciclista de Catalunya també han guardat silenci abans de començar l'etapa d'aquest dimecres.