La llevantada deixa més de 200 litres als Ports i onades superiors als tres metres al litoral

Els Bombers de la Generalitat han fet una vintena de sortides arreu de Catalunya pel temporal

La llevantada ja ha deixat registres destacables de més de 200 litres al Parc Natural del Ports i onades superiors als tres metres al litoral, especialment del Maresme i la Costa Brava. Sobresurten registres com els 217 litres del PN dels Ports, els 98 d'Horta de Sant Joan, els 79 d'Arnes o els 75 de Mas de Barberans. Paral·lelament, nombroses poblacions del litoral i prelitoral han recollit entre 30 i 50 litres.

Protecció Civil alerta de l'increment del cabal de rius i rieres a les Terres de l'Ebre (l'Algars baixa a 111 m3/s a Horta de Sant Joan) i de gran part del terç nord-est i demana molta precaució a la ciutadania. Els Bombers han fet una vintena de sortides arreu de Catalunya pel temporal.

Els serveis -molt repartits arreu del territori i de poca importància- han estat per fer algun sanejament de façana, retirada d'arbres caiguts i petites inundacions de baixos. Des d'ahir a la nit, el telèfon d'emergències 112 de Catalunya ha rebut una trentena de trucades relacionades amb les pluges. Protecció Civil de la Generalitat manté activada l'alerta del pla Inuncat per l'episodi del fort onatge i de pluja abundant. Les comarques on l'acumulació d'aigua pot ser més important -superior als 100 litres i fregant els 200 litres en 24 hores- són el Montsià, Baix Ebre, Terra Alta, Vallès Oriental, Osona, Garrotxa i Selva. En menor mesura, els aiguats també poden afectar les comarques del Maresme, Ripollès, Pla de l'Estany, Gironès, Alt Empordà i Baix Empordà.


A partir del migdia, les pluges més intenses quedaran restringides al quadrant nord-est de Catalunya, on els xàfecs aniran localment acompanyats de tempesta. Segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) es manté igualment l'episodi previst d'onades que poden superar els 2,5 metres (maregassa) a tota la costa. A partir de la tarda, les onades es restringiran al litoral central i nord, situació que s'allargarà fins el migdia de diumenge.