El nou gerent de l'ICS i l'IAS pronostica el nou Trueta pel 2023

Joaquim Casanovas diu que des de tenir la idea a fer-la passen entre vuit i deu anys

El nou gerent únic de l'Institut Català de la Salut (ICS) i l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) no creu que el futur hospital Trueta de Girona estigui construït i entri en funcionament abans del 2023.

El doctor Joaquim Casanovas ha explicat que des que es té la "idea ferma" de construir un nou hospital fins que es converteix en realitat, solen passar vuit o deu anys.

Per això, destaca que ara es comença a treballar per redactar el pla funcional que definirà les necessitats del nou centre i exposa que "és molt important" que s'hagi decidit ja la ubicació final: a la zona nord de Girona. "Serà un edifici considerable perquè haurà de tenir tota la plantilla i serveis del Trueta actual", ha afirmat.

Casanovas és el gerent de l'ICS i l'IAS des del 9 de març, quan es va fer efectiu el relleu en el càrrec que fins llavors havia ocupat Vicenç Martínez Ibáñez. El nou gerent coneix bé la regió sanitària de Girona, perquè durant anys ha desenvolupat càrrecs directius vinculats a Salut. L'abast de la gerència única inclou l'hospital Santa Caterina de Salt i l'hospital de referència de la regió, el Josep Trueta de Girona.

Casanovas ha reiterat que el Departament de Salut ha pres "la decisió" de construir un nou hospital Trueta a Girona, perquè l'actual edifici té mancances d'espai i funcionalitat, però que això no es pot fer en poc temps ni es començaran obres de forma immediata. Per al gerent, el que és "molt important" és comptar amb l'acord polític i començar a treballar en la redacció del pla funcional per definir les necessitats d'aquest nou hospital, un projecte que el Govern s'ha compromès a fer aquest any si hi ha disponibilitat pressupostària.

"S'han pres decisions molt importants: que es farà un nou edifici i a la zona nord de Girona", ha afirmat el gerent que creu que, amb aquestes decisions, el projecte per construir el nou hospital comença a caminar amb fermesa. "Una cop això està decidit, que és una decisió en política sanitària molt rellevant, permet als tècnics començar a treballar i elaborar el pla funcional que ha de definir amb exactitud què és allò que volem", ha afegit Casanovas.

Aquest pla funcional, que penja del pla director de la regió sanitària de Girona, haurà de definir, per exemple, quants llits d'UCI es necessites, quants espais per a consultes, quants boxes o quants metres quadrats per a urgències necessitarà el Trueta. "Ha de ser un edifici important, perquè ha de recollir els professionals i serveis de l'hospital de referència, tenint en compte els centres sanitaris que hi ha al voltant, com el Güell o el Santa Caterina", ha exposat Casanovas.

Tot i que amb la redacció del pla funcional es desencalli el projecte, Casanovas augura que a l'actual Trueta li queden anys de vida. El gerent ha posat com a exemple la construcció d'altres hospitals, com el d'Olot o el mateix Santa Caterina de Salt, per afirmar que des que hi ha la decisió presa fins que és una realitat sempre passen entre vuit i deu anys. Això vol dir que, com a molt aviat, el nou Trueta entraria en servei l'any 2023.

Fins que no hi hagi el nou edifici, Casanovas assegura que es continuarà invertint en l'actual per adequar les instal·lacions. Les obres més immediates són el trasllat del laboratori regional a Salt per tenir espai alliberat per ampliar el servei d'urgències. Les obres ja estan adjudicades.

Salut reitera que queda descartat definitivament el projecte de nou Trueta que proposava el tripartit. Casanovas ha detallat que aquest projecte tenia diversos problemes: la construcció en els terrenys de l'hospital actual que són propietat de l'Estat i, per tant, es quedaria amb la titularitat de l'edifici, que obligava a expropiar comerços veïns i a modificar la llera del riu Ter per problemes d'inundabilitat. A més, segons Casanovas, l'ampliació que es va fer al Trueta als anys 90 ja va demostrar que es molt complicat fer compatible activitat assistencial amb obres.

Recuperar plantilla

El gerent únic del Trueta i el Santa Caterina ha afirmat que el pressupost per a ICS i IAS d'aquest 2015 serà superior al del 2014, quan va ser d'uns 300 MEUR (milions d'euros). El de l'ICS incrementa, sobretot, perquè enguany es pagaran les 14 pagues als treballadors i perquè s'assumeixen els serveis sanitaris penitenciaris.

Des de l'inici de la crisi i l'arribada dels problemes pressupostaris, Casanovas calcula que es pot haver perdut un 10% de plantilla -comptant contractes de tot tipus-. Aquest descens, segons el gerent, s'ha acabat i en la mesura de les possibilitats intentaran anar incorporant més professionals assistencials. Posa com a exemple la contractació de nous hemodinamistes arran de l'ampliació d'horari de la unitat, que ara funciona les 24 hores.

Diàleg constant i fluid

L'anterior gerent, el doctor Vicenç Martínez Ibáñez, ha estat acusat sovint per sindicats o l'anterior president del Col·legi de Metges de Girona de ser poc transparent i no oferir informació sobre el projecte d'unificació CIMS. Joaquim Casanovas està "convençut" que des de la gerència sempre s'ha comptat amb metges, infermers i sindicats però avança que si cal més diàleg, n'hi haurà. "El diàleg ha de ser constant i fluid", ha afirmat.

El gerent aposta per continuar potenciant les aliances estratègiques entre Trueta i Santa Caterina per millorar l'eficiència i fixar protocols únics d'atenció de la mà dels coordinadors d'especialitats.